Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

30.9.16

Γλώσσα του σώματος: Όσα λέει ένα βλέμμα… επαναξιολόγηση από τον Επικούρειο Πέπο στις 15/02/2015

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόλις ένα 8% της ανθρώπινης επικοινωνίας «συμβαίνει» με τα λόγια. Τα υπόλοιπα μηνύματα που στέλνουμε, ηθελημένα ή αθέλητα, στον περίγυρο, εκπέμπονται από τη γλώσσα του σώματος, τη στάση μας, τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου και τον τόνο της φωνής μας. Μηνύματα που οι περισσότεροι αποκωδικοποιούμε υποσυνείδητα –και σε αυτό ακριβώς το ένστικτο οφείλεται  η αίσθηση ότι κάποιος που μόλις γνωρίσαμε μας συμπαθεί ή όχι. Δεν είναι τα vibes στα οποία θα ορκίζονταν οι εσωτεριστές, είναι κάτι πολύ πιο χειροπιαστό. 

Το γεγονός ότι αντιλαμβανόμαστε όντως τη γλώσσα του σώματος υποσυνείδητα –και εξίσου υποσυνείδητα αντιδράμε σε αυτήν, με τη δική μας στάση/ έκφραση/ χειρονομίες– δεν εμπόδισε μια στρατιά από ειδικούς να ξοδέψουν άπειρο χρόνο και χρήμα σε έρευνες για την αποκωδικοποίησή της.
Πράγμα που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις όπως εκείνες που προσπαθούμε να αντιληφθούμε αν αρέσουμε στο συνομιλητή με τον οποίο (είναι η εντύπωσή μας ή μήπως) φλερτάρουμε εδώ και κάποια λεπτά, αλλά ακριβώς επειδή εκείνος/η αρέσει σε εμάς, ο αποκωδικοποιητής που φυσιολογικά θα έπρεπε να λειτουργεί ενστικτωδώς και αλάνθαστα μπλοκάρει.
Ένας άλλος σημαντικότατος λόγος για τον οποίο είναι καλό να γνωρίζουμε τα βασικά της γλώσσας του σώματος είναι ότι έτσι –εντάξει, και με λίγη εξάσκηση– μπορούμε να την ελέγξουμε, είτε για να στείλουμε με περισσότερη έμφαση τα μηνύματα που θέλουμε να στείλουμε, στην προκειμένη περίπτωση το ερωτικό ενδιαφέρον, ή για να κρύψουμε τα μηνύματα που δε θέλουμε να φανούν –τουλάχιστον όχι πριν βεβαιωθούμε ότι αυτό είναι αμοιβαίο.
Και πώς θα βεβαιωθούμε; Εύκολα, παρατηρώντας προσεκτικά τα σημάδια που ακολουθούν.

Κατ’ αρχάς, τα unisex
Είστε σε καλό δρόμο αν: * Ο συνομιλητής σας σας κοιτά στα μάτια, ανοιγοκλείνοντας τα δικά του συχνά αντίδραση που προκαλείται από την κόρη του ματιού, η οποία μεγαλώνει όταν κοιτάζουμε το… αντικείμενο του πόθου μας. Μη βιαστείτε να απογοητευθείτε αν το βλέμμα του δεν παραμένει σταθερό αλλά χαμηλώνει ή απομακρύνεται ορισμένες φορές: πολλοί άνθρωποι νιώθουν άβολα να κοιτάζουν τον άλλο στα μάτια πολύ ώρα, ειδικά αν τον έχουν μόλις γνωρίσει. Το βλέμμα που «ταξιδεύει» από τα μάτια στα χείλη –στα οποία μένει και λίγη ώρα παραπάνω– και πάλι πίσω είναι εξαιρετικός λόγος για να ανοίξετε σαμπάνιες.

* Αντιγράφει ασυναίσθητα τις κινήσεις σας: 
ανάβει τσιγάρο όταν ανάβετε κι εσείς, πίνει από το ποτό του μόλις έχετε αφήσει το δικό σας στο τραπέζι, κάθεται σε στάση παρόμοια με τη δική σας. Ο «καθρεφτισμός» των κινήσεών σας είναι ξεκάθαρο σημάδι θαυμασμού, αλλά και υποσυνείδητη δήλωση ότι ταιριάζετε.

* Το επάνω μέρος του σώματος του/της γέρνει ελαφρά προς το μέρος σας, 
υποδηλώνοντας ενδιαφέρον αλλά και οικειότητα. Ακόμα περισσότερο, οι ώμοι που κλείνουν ελαφρά προς τα μέσα, είναι η θετικότερη ένδειξη όλων, η κίνηση που υποδηλώνει ότι θέλουμε υποσυνείδητα να αγκαλιάσουμε τον άλλο.

* Τα γόνατα, τα πέλματα ή οι ώμοι του/της είναι στραμμένα προς το μέρος σας, 
ακόμα και όταν κοιτάζει άλλου.
* Κάθεται με την πλάτη ίσια, στάση που δείχνει και ότι προσέχει αυτά που λέτε, αλλά και ότι προσπαθεί να σας κάνει καλή εντύπωση.
* Οι παλάμες των χεριών του/της είναι χαλαρές, πράγμα που υποδηλώνει ότι αισθάνεται άνετα –ίσως και οικεία– μαζί σας. Στη σπάνια περίπτωση που αυτές είναι και στραμμένες προς τα πάνω, μπορείτε να (ξανα)ανοίξετε σαμπάνιες: έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη του/της.

* Σας αγγίζει «τυχαία» ή στιγμιαία σε αθώα σημεία –π.χ. στο μπράτσο ενώ γελά με κάτι που είπατε, στο χέρι για να τραβήξει την προσοχή σας ή να δώσει έμφαση σε αυτό που λέει.

Είναι ώρα να φεύγετε αν: * Τα χέρια του/της είναι σταυρωμένα στο στήθος. Αν δεν κάνει κρύο, στην καλύτερη περίπτωση η συγκεκριμένη στάση υποδηλώνει επιφυλακτικότητα, στη χειρότερη ότι ο συνομιλητής σας προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «τείχος» ανάμεσά σας.

* Κουνά το κεφάλι του/της διαρκώς καταφατικά –όχι, δε σημαίνει ότι προσέχει αυτά που λέτε, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ακόμα χειρότερα αν το στηρίζει και στο χέρι του/της ή στον τοίχο. Ένα μικρό περιθώριο να μην ανησυχήσετε σας το αφήνουμε μόνο για την περίπτωση που υπάρχουν κι άλλα εμφανή σημάδια κούρασης.

* Οι παλάμες του/της είναι σφιγμένες, σε σχήμα γροθιάς, ή λίγο πιο χαλαρές, αλλά όχι ανοιχτές, υποδηλώνοντας ότι δεν αισθάνεται άνετα μαζί σας. Τα γόνατα, τα πέλματα και τα δάχτυλα των χεριών που δεν είναι στραμμένα προς το μέρος σας δείχνουν έλλειψη ενδιαφέροντος.

* Η απόσταση μεταξύ σας είναι τέτοια ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ακουμπήσετε για παράδειγμα τα μπράτσα σας τυχαία. Αν κάθεστε απέναντι, πχ σε ένα τραπέζι, και ο συνομιλητής σας δεν κάνει σε καμία στιγμή προσπάθεια να «μειώσει» το χώρο ανάμεσά σας, σκύβοντας για παράδειγμα έστω και ελαφρώς προς την πλευρά σας, τα νέα δεν είναι καλά.

* Την ώρα που μιλάτε το βλέμμα του/της ταξιδεύει στο χώρο: είτε βαριέται είτε –ακόμα χειρότερα– δεν πιστεύει αυτά που λέτε. Σε κάθε περίπτωση, είναι ώρα να πηγαίνετε.

Αυτά που κάνουν οι γυναίκες (και σημαίνουν ότι ενδιαφέρονται) * Παίζουν με τα μαλλιά τους. Όχι, δεν είναι νευρικότητα, είναι φλερτ, και ναι, πολλές το κάνουν επίτηδες, για να δείξουν ξεκάθαρα ενδιαφέρον. Είτε το κάνει συνειδητά είτε όχι, είναι πολύ καλό σημάδι.

* Ισιώνουν τα ρούχα, παίζουν με βραχιόλια/ κολιέ/ κοσμήματα που φοράνε εν γένει, σπρώχνουν με το χέρι ή τινάζουν τα μαλλιά προς τα πίσω, ώστε να φανεί ο λαιμός. Το υποσυνείδητο (;) μήνυμα είναι ότι κάτι χαϊδεύει το δέρμα τους –το οποίο αποκαλύπτεται λίγο περισσότερο, για την περίπτωση που δεν το έχετε προσέξει.

* Σταυρώνουν τα πόδια ώστε τα γόνατα να κοιτούν προς το μέρος σας. Το σταυρώνουν, ξεσταυρώνουν και ξανασταυρώνουν τα πόδια γενικώς ξεφεύγει από το απλό φλερτ και περνά σε άλλο στάδιο, οπότε δεν το αναφέρουμε καν: πρώτον ξεφεύγει από το θέμα και δεύτερον όλοι ξέρουμε τι σημαίνει.
* Κουλουριάζονται στην πολυθρόνα ή τον καναπέ, ανεβάζουν τα πόδια στην καρέκλα τους και τα αγκαλιάζουν με τα μπράτσα, κάθονται γενικώς σε στάσεις που τις κάνει να φαίνονται μικρότερες –σε μέγεθος πάντα– και απροστάτευτες. Χρειάζεται να το εξηγήσουμε;

* Γέρνουν το κεφάλι στο πλάι κοιτώντας σας στα μάτια και χαμογελώντας, χαμηλώνουν το κεφάλι και υψώνουν παιχνιδιάρικα το βλέμμα για να συναντήσει το δικό σας, δαγκώνουν ελαφρά τον αντίχειρα ή το δείκτη. Αναλωνόμαστε στα προφανή.

Και οι άνδρες;
* (Μη σοκαριστείτε αλλά) βάζουν τους αντίχειρες στις τσέπες του παντελονιού ή πίσω από τη ζώνη, έτσι ώστε οι παλάμες να δείχνουν τα επίμαχα σημεία. Δεν είναι αυτό που νομίζετε, είναι αρχέγονο ένστικτο –και η κίνηση είναι υποσυνείδητη.

* Κάθονται ή στέκονται σε στάση που προσδίδει όγκο στην εικόνα τους –ώμοι και στήθος προς τα έξω, μπράτσα απλωμένα στην πλάτη της καρέκλας ή του καναπέ, ή «ξεκολλημένα» από το σώμα όταν είναι όρθιοι. Το ίδιο ισχύει και για το πρόσωπο, αλλά είναι αρκετά ανεπαίσθητο: ρουθούνια που μετακινούνται ελάχιστα προς τα πλάγια, χείλη που δεν είναι κολλημένα μεταξύ τους –αλλά δεν τα λες και ανοιχτά.

* Φτιάχνουν τα μαλλιά, ισιώνουν τη γραβάτα ή το γιακά του πουκάμισου, στρώνουν τα ρούχα. Αυτά κατά προτίμηση πριν ξεκινήσουν να μιλάνε μαζί σας, ή λίγο ασυναίσθητα, αλλιώς δε θα τα θεωρούσαμε ακριβώς καλό σημάδι –εξαρτάται, βέβαια, πάντα και από την άποψή σας για τους νάρκισσους.

Ο κανόνας των τεσσάρων (σημαδιών)
Πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, θυμηθείτε πως οι ειδικοί συνιστούν να βρίσκετε τέσσερα τουλάχιστον σημάδια για να είστε σίγουροι. Το ότι ο άλλος δε σας κοιτάει στα μάτια μπορεί να είναι επειδή ντρέπεται, το ότι έχει τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι κρυώνει, ή ότι γενικώς συνηθίζει να κάθεται έτσι. Αν, όμως, αυτά συνδυάζονται με άλλα δύο αρνητικά σημάδια, το περιθώριο λάθους εκμηδενίζεται –εκτός αν έχετε πέσει σε «διαβασμένο/η», που έχει μάθει να ελέγχει τη γλώσσα του σώματός του/της για να μη δείξει ενδιαφέρον πριν δείξετε εσείς.
της Ηρώς Κουνάδη.

8 Μαθήματα ευζωίας από τους Γάλλους. I LOVE PARIS!!!!!!!! επαναξιολόγηση 15/02/2021 από τον Επικούρειο Πέπο.

Κάποιοι λαοί τα καταφέρνουν καλύτερα από κάποιους άλλους και διατηρούν ανεβασμένο το επίπεδο ζωής τους, ακόμα και αν οι σύγχρονες συνθήκες δεν διευκολύνουν κάτι τέτοιο. Ένας από αυτούς τους έξυπνους λαούς είναι οι Γάλλοι, οι οποίοι φροντίζουν να χαίρονται τη ζωή τους και τα φρέσκα croissant βουτύρου, όταν όλοι οι άλλοι τρέχουν στρεσαρισμένοι με ένα τοστ στο χέρι.

Τι μπορεί λοιπόν να μας διδάξει ο λαός, του οποίου η κυβέρνηση, έστω και μερικώς, κατέστησε παράνομη την ανταλλαγή επαγγελματικών email μετά τις 18.00 και τη λήξη του ωραρίου. Ακολουθούν οι κανόνες και οι καθημερινές συνήθειες των Γάλλων, και που κάνουν τη ζωή τους καλύτερη από πολλών Ευρωπαίων, και μη.

Συγκεντρώνουν την προσοχή τους σε ένα πράγμα
Στη χώρα που ο πρόεδρος κατήργησε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στις συνεδριάσεις της Βουλής, αντιλαμβάνονται πως η ενασχόληση με πολλά πράγματα ταυτόχρονα δεν είναι ποτέ μια επιτυχής ενασχόληση. Αν και οι περισσότεροι το συνηθίζουμε και είμαστε πεπεισμένοι πως τα καταφέρνουμε καλά όταν κάνουμε πολλά πράγματα μαζί, το μόνο που πρέπει να είμαστε σίγουροι είναι ότι κάνουμε λάθος πιστεύοντας κάτι τέτοιο.

Δουλεύουν 35 ώρες την εβδομάδα
Οι Γάλλοι έχουν –έστω θεωρητικά- τη νοοτροπία του 35αρου την εβδομάδα, καθώς αυτό έχει θεσπιστεί από το 1999. Ακόμα και αν κάνουν υπερωρίες, συνήθως τις πληρώνονται και υπάρχει ακόμα ο σεβασμός στην προσωπική ζωή του εργαζομένου, ώστε να μην καλείται να δουλεύει, μετά το σχόλασμά του, ακόμα και αν πρόκειται απλά για την απάντηση σε ένα email. Αν και οι οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών, έχουν επιρρεάσει το γαλλικό 35ωρο, παραμένει σημαντική η, με κάθε μέσο, διατήρησή του.

Δεν «φοβούνται» τους υδατάνθρακες
Τα γαλλικά croissant και οι baguettes ομορφαίνουν τη ζωή των Γάλλων καθημερινά και έχουν το μυαλό και την κρίση να μην μεμψιμοιρούν πάνω από μια μερίδα υδατάνθρακες αλλά να απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς ενοχές. Η γαλλική κουζίνα δεν είναι η πιο διαιτητική ομολογουμένως, αλλά με κάποιο τρόπο και γλιτώνοντας τους εαυτούς τους από τις ενοχές, καταφέρνουν να διατηρούν τη σιλουέτα τους και τη γεύση στη ζωή τους.

Οικονομικά προσιτή ανώτατη εκπαίδευση
Τα περισσότερα πανεπιστήμια της Γαλλίας είναι δημόσια, γι’ αυτό και τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 181 ευρώ για τα προπτυχιακά τμήματα μέχρι 380 ευρώ το χρόνο, για τους διδακτορικούς φοιτητές. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως ενώ οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν μειώσει τις δαπάνες που αφορούν στην παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα, η Γαλλία, έχει διατηρήσει σταθερό τον σχετικό προϋπολογισμό της, στοχεύοντας ακόμα και σε μελλοντική αύξηση αυτού. 

Δεν τρώνε «στο πόδι»
Το φαγητό είναι μια ιεροτελεστία και έτσι φροντίζουν να το αντιλαμβάνονται και οι Γάλλοι, κάτι που απλά μεταφράζεται στο να μην τρώνε βιαστικά και με το ένα πόδι στην εξώπορτα, όπως συνηθίζουμε οι περισσότεροι. Με αυτή τη φιλοσοφία έχουν πλήρη γνώση του τι τρώνε, απολαμβάνουν την κάθε μπουκιά και αφήνουν το περιθώριο στον οργανισμό τους και το μεταβολισμό να το επεξεργαστεί χωρίς άγχος και βιασύνη.

Οι διακοπές είναι σοβαρή υπόθεση
Εν αντιθέσει με τους εργαζόμενους σε πολλές άλλες χώρες, οι Γάλλοι εκμεταλλεύονται όλες τις  μέρες αδείας τους. Κάθε χρόνο, από τον πρώτο χρόνο πρόσληψής τους, δικαιούνται 30 μέρες άδειας μετ’ αποδοχών και φροντίζουν να τις πάρουν όλες, συνήθως τον Αύγουστο, όπως ο περισσότερος κόσμος. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά οι στατιστικές δείχνουν πως δεν είναι  λίγοι οι εργαζόμενοι που δεν εκμεταλλεύονται στο έπακρο την ετήσια άδειά τους, συσσωρεύοντας έτσι μέρες αδείας που πιθανότατα δεν θα πάρουν ποτέ.

Αγαπούν τα παιδιά
Μια σειρά υπηρεσιών φροντίδας παιδιών καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από το κράτος και ακόμα και όταν δεν λειτουργούν όλα ρολόι σε αυτές τις διαδικασίες, είναι διαπιστωμένη η πρόθεση του κράτους να φροντίσει και να ενισχύσει τις πολυμελείς οικογένειες. Η φροντίδα των νεότερων μελών της γαλλικής κοινωνίας είναι προτεραιότητα για το γαλλικό κράτος, δεδομένου ότι προγραμματίζονται πολλές βελτιώσεις και προσθήκες στα σχετικά προγράμματα, μέχρι το 2017.

Επικροτούν τη συμβίωση των ζευγαριών
Το 1999, η γαλλική κυβέρνηση εισήγαγε το συμφωνητικό συμβίωσης, με κύριο στόχο τη διευκόλυνση των ομόφυλων ζευγαριών και έγινε τόσο δημοφιλές στα ετερόφυλα ζευγάρια, καταλήγοντας το 95% των ζευγαριών που υπέγραφαν το συμφωνητικό να είναι διαφορετικού φύλου οι σύζυγοι.
Το αξιοσημείωτο είναι πως παρά τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά των διαζυγίων  στη Γαλλία, το συμφωνητικό συμβίωσης προτιμάται όλο και περισσότερο από τα ζευγάρια που είτε θέλουν απλά να επωφεληθούν από τα προνόμια αυτή της συνθήκης, είτε να κάνουν ένα δοκιμαστικό του γάμου που θα ακολουθήσει. Η στήριξη της κυβέρνησης στη συμβίωση των ζευγαριών, απελευθερώνει τυχόν κοινωνικούς περιορισμούς και προκαταλήψεις, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την ποιότητα ζωής.
http://www.clickatlife.gr

12 μύθοι για τις σχέσεις από την Νάνσυ Μαλλέρου.

Οι προσωπικές μας σχέσεις μας καθορίζουν και μας διαμορφώνουν. Γι’ αυτό και η επιλογή του / της συντρόφου μας είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν υπάρχουν συνταγές που θα σας εξασφαλίσουν την τέλεια σχέση. Υπάρχουν όμως κάποιοι μύθοι που, αν τους πιστέψετε, μάλλον θα σας οδηγήσουν σε λάθος μονοπάτια.

1. Σε μια καλή σχέση δεν υπάρχουν τσακωμοί
Οι καυγάδες σε μια σχέση δεν σημαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Η ποιότητα της σχέσης δεν εξαρτάται τόσο από τη συχνότητα η το θέμα της διαφωνίας αλλά κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζετε και τη λύνετε. Σημασία δεν έχει αν τσακώνεστε αλλά πώς τσακώνεστε. Φυσικά, οι διαρκείς καθημερινοί καυγάδες για τα πάντα μπορούν να γίνουν πολύ κουραστικοί και πιθανόν να υποδεικνύουν μια βαθύτερη ασυμβατότητα.

2. Μια σχέση είναι καλή όταν κάνουμε τα πάντα μαζί
Αφήστε τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας ελεύθερο να κάνει κάτι μόνος ή με φίλους. Δώστε το χώρο και το χρόνο και στους δυο σας να ανανεωθείτε, να ολοκληρώσετε τον εαυτό σας ανεξάρτητα από το έταιρό σας ήμιση, να αναπνεύσετε, να πάρετε μια απόσταση και να δείτε τη ζωή, τη σχέση σας και εσάς από μια άλλη οπτική γωνία. Τέλος, αφήστε να σας λείψει και να του λείψετε για λίγο. Σίγουρα θα ανανεωθείτε!

3. Μια σχέση είναι καλή όταν μας αρέσουν τα ίδια πράγματα
Σίγουρα είναι υπέροχο να βρίσκεις κάποιον με τον οποίο να μοιράζεσαι όλες τις δραστηριότητες που σε διασκεδάζουν. Αυτό όμως δεν αποτελεί πανάκεια. Γνωρίζω πολλά ζευγάρια που απολαμβάνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα και όμως έχουν μια πολύ υγιή, ισορροπημένη και ευτυχισμένη σχέση.

4. Μια σχέση μπορεί να λειτουργήσει αν δε διαφωνούμε σε βασικά θέματα
Ο πατέρας μου έλεγε ότι οι σχέσεις χτίζονται ή διαλύονται από τα μικρά καθημερινά πράγματα. Όπως λέει και η αγγλική παροιμία «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες (devil is in the details). Ακόμα κι αν δύο άνθρωποι έχουν τις ίδιες απόψεις για την πολιτική, τα περιβαλλοντικά θέματα, την ανατροφή των παιδιών κλπ, δεν σημαίνει ότι μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένοι μαζί. Το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση: ένα ζευγάρι μπορεί να διαφωνεί σε «μεγάλα» θέματα αλλά να ταιριάζει πολύ στη συμβίωση και να έχει βρει ο καθένας το χώρο του με τρόπο ώστε και οι δύο να νιώθουν ελεύθεροι να εκφραστούν και να ζούν αρμονικά και χαρούμενα.

5. Το σεξ δεν είναι σημαντικό
Να ένας μύθος που συνήθως προέρχεται από τις γυναίκες. Όχι, το καλό σεξ δεν σημαίνει αγάπη ούτε προδιαγράφει μια όμορφη ανθεκτική στο χρόνο σχέση. Ωστόσο, μια σχέση που δεν προσφέρει ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι σίγουρα δυσβάσταχτη και προβληματική. Όσο κι αν ταιριάζουν δυο άνθρωποι εγκεφαλικά, κοινωνικά, συναισθηματικά, εμφανισιακά κλπ. αν δεν υπάρχει μεταξύ τους χημεία είναι πολύ δύσκολο να ευτυχήσουν μακροπρόθεσμα σαν σύντροφοι.

6. Αν τον αγαπάω αρκετά θα τον αλλάξω
Οι άνθρωποι αλλάζουν επειδή το θέλουν οι ίδιοι, επειδή έχουν ένα αρκετά ισχυρό κίνητρο να αλλάξουν. Μπορείτε να αγαπάτε κάποιον χωρίς προϋποθέσεις αλλά μην περιμένετε ότι έτσι θα αλλάξει. Η ιστορία δείχνει ότι δεν συμβαίνει αυτό, όπως δεν συμβαίνει και το επόμενο.

7. Αν με αγαπάει αρκετά θα αλλάξει
Η έκφραση της αγάπης διαφέρει πολύ όχι μόνο μεταξύ των δύο φύλων αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όταν κάποιος αλλάζει για να σας εκφράσει την αγάπη του οφείλετε να αναγνωρίσετε τα θετικά του κίνητρα αλλά ταυτόχρονα να αναρωτηθείτε: πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτή η αλλαγή;

8. Αν αγαπιόμαστε αρκετά θα έχουμε την τέλεια σχέση
Με το ρίσκο να ακουστώ εντελώς κυνική θα ήθελα να πως ένας από τους πιο γνωστούς μύθους είναι ότι η αγάπη είναι αρκετή και τα κερδίζει όλα! Η αγάπη είναι απαραίτητο συστατικό μιας σχέσης αλλά πόσο μακριά μπορεί να πάει χωρίς αμοιβαίο σεβασμό, εκτίμηση, κοινή στάση απέναντι στη ζωή;

9. Σε μια καλή σχέση υπάρχει απόλυτη ειλικρίνεια.
Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη σε μια σχέση. Απέχει όμως από το να λέμε στο/η σύντροφό μας οτιδήποτε μας περνάει από το μυαλό η την καρδιά χωρίς να το σκεφτούμε. Σκεφτείτε πόσο εύκολο είναι να πληγώσετε κάποιον που αγαπάτε επειδή ξεστομίσατε κάτι που δεν είχατε προλάβει να επεξεργαστείτε και σε δεύτερο τόνο βλέπετε ότι δεν το εννοούσατε. Δεν είναι απαραίτητο να μοιράζεστε κάθε ψυχολογική διακύμανση.

10. Μια σχέση είναι καλή όταν ο/η σύντροφος δεν έχει παραξενιές
 Όλοι έχουμε παραξενιές. Το ζήτημα δεν είναι να βρείτε κάποιον που δεν έχει καμία αλλά αυτόν με του οποίου τις παραξενιές μπορείτε να ζήσετε. Μη ζητήσετε τη γνώμη της φίλης ή της μαμάς σας. Αυτό είναι ένα καθαρά προσωπικό θέμα. Προσέξτε φυσικά να μην μπερδέψετε τις παραξενιές με κάποια σοβαρά προβλήματα όπως την κατάχρηση ουσιών, την λεκτική και φυσική βία κλπ.

11. Υπάρχει μόνο ένας ιδανικός σύντροφος για τον καθένα μας
Ο ιδανικός, ο Ένας, ο Μοναδικός, που όταν τον βρούμε θα είναι όλα ονειρικά και θα ζήσουμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα… Αυτός είναι ο αγαπημένος μου μύθος. Δεν ξέρω κανέναν που να ερωτεύτηκε μόνο μια φορά στη ζωή του. Και μόνο αυτή η ικανότητά μας να ερωτευόμαστε και να αγαπάμε πραγματικά ξανά και ξανά, αποδεικνύει πως δεν μας αντιστοιχεί μόνο ένας σε αυτή τη ζωή, που αν τον χάσουμε είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μόνοι για πάντα!

12. Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια και κανόνες για μια καλή σχέση
Όχι, δεν υπάρχουν. Η κάθε σχέση είναι τόσο διαφορετική όσο ο κάθε άνθρωπος: έχει τη δική της οικολογία, ιστορία, δυναμική και πορεία. Μην αφήσετε κανέναν να σας πει τι συνιστά την τέλεια σχέση. Αυτό που μπορεί να κάνει ευτυχισμένο κάποιον άνθρωπο, μπορεί να είναι αβάσταχτο για εσάς. Αυτό που έχει σημασία είναι να είστε ευτυχισμένοι, να ζείτε αρμονικά και να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και το σύντροφό σας. Αν αυτό το έχετε πετύχει, γράψτε τους δικούς σας κανόνες και ξεχάστε όλα τα άλλα.
Πηγή   Νάνσυ Μαλλέρου

Δείκτες Κοινωνικής Επάρκειας. επαναξιολόγηση στις 15/02/2021 από τον Επικούρειο Πέπο.

Κοινωνική επάρκεια είναι το σύνολο των δεξιοτήτων που προκύπτουν στην επιτυχημένη κοινωνική λειτουργία με φίλους.

Σημαντικά στοιχεία κοινωνικής επάρκειας είναι:
• Να ξέρεις πώς να κάνεις επιτυχημένα ανοίγματα
• Να μάθεις τι αναμένεται στα διάφορα στάδια της φιλίας
• Να εντοπίζεις τους ανθρώπους που δεν είναι πιθανοί υποψήφιοι για φίλοι
• Να εμβαθύνεις τις σχέσεις σου με ανθρώπους που πιθανόν θα είναι ικανοποιητικοί φίλοι
• Να αφήνεις τα πράγματα να εξελίσσονται ευχάριστα και για τους δυο
• Να εξασφαλίζεις ότι κάθε μέρος κάνει τις ίδιες προσπάθειες στη σχέση χωρίς να κρατάς ακριβή λογαριασμό
• Να αποφεύγεις να εμπιστεύεσαι κάποιον που πιθανόν να αποδειχθεί αναξιόπιστος
• Να αποτρέπεις τις προκλήσεις από αυτούς που θέλουν να «κλέψουν» τους φίλους σου

Να αποφεύγεις να μένεις κολλημένος με φίλους που δεν βρίσκεις πια ελκυστικούς.
• Να αποφεύγεις να ξεμένεις χωρίς φίλους

• Να συνέρχεσαι γρήγορα όταν σε απορρίπτουν
Η κοινωνική επάρκεια συσχετίζεται με δύο άλλες έννοιες: τις κοινωνικές δεξιότητες και την κοινωνική αποδοχή ή απόρριψη.
Οι κοινωνικές δεξιότητες θεωρούνται ως πτυχή της έννοιας της κοινωνικής επάρκειας και ορίζονται ως «οι συγκεκριμένες συμπεριφοριστικές δεξιότητες που χρησιμοποιούνται για να ανταποκριθεί κάποιος στις δεδομένες κοινωνικές καταστάσεις». Ή διαφορετικά οι κοινωνικές δεξιότητες είναι οι συγκεκριμένες συμπεριφορές, που εκδηλώνει ένα άτομο, προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις μιας κοινωνικής περίστασης.
Από την άλλη η κοινωνική αποδοχή και η κοινωνική απόρριψη απεικονίζουν την κοινωνική θέση κάποιου ανάμεσα στους συνομηλίκους και μετρώνται συνήθως μέσω των κοινωνιομετρικών κλιμάκων. Η κοινωνική αποδοχή ή η απόρριψη μπορεί να εκληφθεί ως προϊόν ή έκβαση της κοινωνικής επάρκειας.
Η κοινωνική επάρκεια αποτελεί σημαντική βάση, που οδηγεί σε στέρεες σχέσεις με τους συνομηλίκους και σε ακαδημαϊκή επιτυχία, ενώ η έλλειψη της κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας έχει συνδεθεί με διάφορα αρνητικά αποτελέσματα, όπως παραβατικότητα και ανάπτυξη αντικοινωνικής συμπεριφορά.

Η καλλιέργεια αποτελεσματικής κοινωνικής επάρκειας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την κοινωνική προσαρμογή του ατόμου. Με τον όρο κοινωνική προσαρμογή εννοούμε την ικανότητα του (ή μη) να οργανώνει την ύπαρξη του με τρόπο τέτοιο, ώστε να εναρμονίζεται και να δρα με τρόπο λειτουργικό μέσα στο κοινωνικό του περιβάλλον.
Κοινωνικές μεταβλητές όπως η κοινωνικοοικονομική τάξη, η εκπαίδευση – το σχολικό περιβάλλον, το φύλο, η εθνική καταγωγή, η ιδιοσυγκρασία κ.ά. μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες επικινδυνότητας που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της κοινωνικής επάρκειας.
Ο γονικός παράγοντας μπορεί και επηρεάζει σε πολύ σημαντικό βαθμό την κοινωνική προσαρμογή ενός παιδιού. Ο Goodyer (1990), που έχει εξετάσει διεξοδικά τα στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες που έχουν πάνω στα παιδιά οικογενειακές διαφορές και γονεικές δυσλειτουργίες, επισημαίνει ότι αυτό που θα προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς και προσωπικότητας στα παιδιά μπορεί να είναι ένας συνδυασμός περιστάσεων και όχι ένα μεμονωμένο γεγονός.

Μην ξεχνάτε τα χαρισματικά παιδιά. Αφορά την Διώνη, την Ζαν Ντ' Άρκ, την Ελιάνα και όχι μόνο. Επαναξιολόγηση 15/02/2021

Φίλες και Φίλοι καλησπέρα, χρόνια τώρα είχα τη μεγάλη χαρά να γνωρίσω αρκετά χαρισματικά παιδιά, το μεγάλο πρόβλημα ήταν, και δυστυχώς είναι, πως πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν συνηθίσει τη θεωρία του Μπουραντά. Κάποιοι τους λένε πως είναι κοτόπουλα ενώ αυτά είναι αετόπουλα, και δυστυχώς πολλές φορές παραμένουν κοτόπουλα. Με κάποια παιδιά έχω δώσει μεγάλη μάχη, και συνεχίζω να δίνω ακόμα. Σας χαιρετώ με σεβασμό και Επικούρεια διάθεση ο Επικούρειος Πέπος.
Γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν την τάση να βοηθούν περισσότερο τους μαθητές που παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο. Όμως, αυτό δεν είναι πάντα σωστό για το σύνολο…


«Μην ξεχνάτε τα χαρισματικά παιδιά».

Το 1971 ο Αμερικανός ψυχολόγος Julian Stanley ξεκίνησε, στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Βαλτιμόρη, τη μακροβιότερη μελέτη για παιδιά – ιδιοφυΐες που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο.
Η σχετική μελέτη με τίτλο «The Study of Mathematically Precocious Youth» (SMPY) κατέγραψε σε βάθος 45 ετών τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις 5.000 χαρισματικών μαθητών, τα συμπεράσματα της οποίας έρχονται σήμερα στη δημοσιότητα.
Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι ακόμα και τα ιδιοφυή παιδιά, για να επιτύχουν στη ζωή τους, χρειάζονται την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους. Οι ερευνητές τονίζουν ότι συχνά οι γονείς και οι δάσκαλοι κάνουν το λάθος να στρέφουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους στους μαθητές με χαμηλές επιδόσεις και θεωρούν ότι τα χαρισματικά παιδιά δεν χρειάζονται βοήθεια.

Κεντρικό μήνυμα της σχετικής μελέτης SMPY είναι: «Μην ξεχνάτε τα χαρισματικά παιδιά».
Ο μελετητής και ψυχολόγος Jonathan Wai τονίζει: «Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτοί οι άνθρωποι ελέγχουν πραγματικά την κοινωνία μας. Τα παιδιά που βρίσκονται στην κορυφή τείνουν να γίνονται επιφανείς επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών, δικαστές, γερουσιαστές και δισεκατομμυριούχοι».
Η μελέτη επισημαίνει ότι, δυστυχώς, η έρευνα δείχνει πως τα παιδιά που παρουσιάζουν πολύ νωρίς ικανότητες στις επιστήμες και στα μαθηματικά δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που θα έπρεπε, ενώ οι εκπαιδευτικοί που έχουν μπροστά τους λαμπρούς μαθητές επιλέγουν να αφιερώσουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής τους στους πιο αδύναμους μαθητές.
Αποτέλεσμα αυτής της στάσης των εκπαιδευτικών είναι τα παιδιά που θα μπορούσαν στο μέλλον να κάνουν ιατρικές ανακαλύψεις ή να ομιλούν στα Ηνωμένα Έθνη να περιορίζονται στην ενήλικη ζωή τους σε λιγότερο σημαντικούς ρόλους.

Αν οι δάσκαλοι και οι γονείς έχουν μπροστά τους ένα χαρισματικό παιδί, δεν πρέπει να σταματήσουν να το ενισχύουν με «σκληρή δουλειά» και να αναγνωρίζουν το είδος της εξυπνάδας του παιδιού, καθώς και σε ποιον τομέα θα μπορούσε αυτό το παιδί να δείξει τις δυνατότητές του. Άλλα παιδιά έχουν τάση να γίνουν μηχανικοί και αρχιτέκτονες και άλλα χειρουργοί.
Η μελέτη επισημαίνει ότι το μέλλον του κόσμου εξαρτάται από αυτά τα παιδιά.
Το Κέντρο για Ταλαντούχα Παιδιά (Center for Talented Youth) του πανεπιστημίου Johns Hopkins ξεκίνησε από τον Julian Stanley, καθηγητή Ψυχολογίας, που επιχείρησε να βοηθήσει ένα αγόρι να αναπτύξει το ταλέντο του, καθώς είχε εξαντλήσει όλα τα σχολικά τεστ στα μαθηματικά από την ηλικία των 13 ετών. Το κέντρο δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει μία εθνική ανάγκη, όπως λέει το ίδιο το πανεπιστήμιο, για να αναγνωρίζει και να εξελίσσει τα πιο λαμπρά παιδικά μυαλά παγκοσμίως. Και τα έχει καταφέρει, καθώς ένα από αυτά τα ταλέντα ήταν ο ιδρυτής του Facebook και ένα άλλο ο συνιδρυτής της Google. 
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ