Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

16.4.16

ΣΤΑΛΑΓΜΑΤΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κ.Ο.Μ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ μέρος β'

Ραφαηλίδης – Οι λαοί της Μέσης Ανατολής

Ένα μικρό δείγμα από τον χειμαρρώδη λόγο του, από το πηγαίο χιούμορ του και την οξυδερκή του σκέψη.
1) Για τον ρατσισμό:

Κακό πράγμα αν μην έχεις ψευδαισθήσεις, να μην πιστεύεις στα παραμύθια, σαν τον Λώρενς της Αραβίας, που έζησε με πάθος χίλια δύο παραμύθια από τις Χίλιες και Μία Νύχτες αλλά και από άλλες νύχτες, ευρωπαϊκές.
Όμως ποτέ δεν έζησε το πιο χυδαίο, το πιο τυπικά ευρωπαϊκό παραμύθι, αυτό που λεν οι μωροί ρατσιστές στους γεννημένους ηλίθιους, προκειμένου να δημιουργούν άλλοθι, τόσο για την ανικανότητά τους όσο και για τη βουλιμία τους, χωρίς να έχουν καν τα «φυσικά», τα ζωώδη άλλοθι των πρωτόγονων φυλών, που, όπως τα ζώα στη ζούγκλα, αγωνίζονται για την επιβίωσή τους χωρίς επιστημονικοφανή προσχήματα και βλακώδη ιδεολογήματα.
Θα αναγνώριζα σαν φίλο μου τον οποιοδήποτε ρατσιστή, αρκεί να δηλώσει καθαρά και ξάστερα πως είναι ζώον. Θα τον αγαπούσα με την ίδια έννοια που αγαπώ τα ζώα (σελ.284).
2) Για την Λογική:
Η λογική δεν έχει σχέση με την αισιοδοξία, ούτε με την απαισιοδοξία. Η λογική είναι από τη φύση της σκληρή και κυνική. Και παντελώς άσχετη με την Ηθική. Ποιος σας είπε πως ένας κλέφτης που ξέρει τη δουλειά του κάνει πράξεις παράλογες; Υπάρχει κάτι πιο λογικό από το να μη δουλεύεις κι ωστόσο να μπορείς να τρως; (σελ.299).
3) Για τον εθνικισμό:

Ο εθνικισμός είναι φαινόμενο τάξεως ψυχολογικής. Σε βοηθά να νιώθεις καλύτερα βρίσκοντας μια ίδια με αυτή των άλλων ταυτότητα. Που ωστόσο όλοι τη δανείζονται από την προγονική ιστορία. Η εθνική σου ταυτότητα δεν είναι η προσωπική σου ταυτότητα αλλά ένα δάνειο από τους προγόνους σου. Δεν κόπιασες να την φτιάξεις, την πήρες έτοιμη από τις σελίδες της ιστορίας. Συνήθως μια τέτοια ταυτότητα τη χρησιμοποιούν είτε άνθρωποι με ελλειμματική προσωπικότητα, είτε οι δημαγωγοί για να κάνουν τη δουλειά τους εξαπατώντας τους ανθρώπους με ελλειμματική προσωπικότητα (σελ.328).
4) Για την πίστη:

Η πίστη κάπου, οπουδήποτε είναι ψυχολογική ανάγκη. Ακόμα κι εγώ πιστεύω κάπου: στο τυχαίο και άσκοπο της ύπαρξής μου σε έναν κόσμο που δεν τον διάλεξα για να ζήσω μέσα του. Τον διάλεξαν για μένα πριν από μένα οι γονείς μου, όχι γιατί είχαν καμιά πρόθεση να υπακούσουν στην εντολή αυξάνεσθε και πληθύνεσθε, αλλά διότι δεν ήταν αρκετά γενναίοι για να μείνουν μόνοι τους σε αυτόν τον κόσμο (σελ.89).
5) Για τον πολιτισμό:
Δεν λέγεται πόσα χρωστάει η ιστορία στους βλάκες. Σχεδόν τα πάντα – εκτός από τον πολιτισμό. Ποτέ κανείς βλαξ δεν τα κατάφερε να παράγει πολιτισμό. Φαντάζεστε βλάκα τον Αισχύλο; Θάνατο στο πεδίο της μάχης μπορεί να παραγάγει και ο έσχατος των κρετίνων. Δώσε όπλο στον ηλίθιο και τον έκανες Θεό της Φωτιάς (σελ.106).
6) Για τον … Παράδεισο:

Σκέτο super market είναι ο μουσουλμανικός παράδεισος, όχι σαν τον δικό μας, που έχει μόνο ψυχές καλής ποιότητας, που ούτε τρών, ούτε πίνουν, ούτε καπνίζουν, ούτε πηδούν. Προσωπικά, να μου λείπει ένας τόσο αποστειρωμένος παράδεισος. Εγώ θέλω τον μουσουλμανικό παράδεισο, αλλά χωρίς να γίνω μουσουλμάνος. Και μη μου πείτε πως ο μουσουλμανικός παράδεισος είναι ψεύτικος, εννοώντας πως ο δικός σας είναι αληθινός, γιατί στα προβλήματα της πίστης δεν υπάρχουν ούτε ψέματα, ούτε αλήθειες. Υπάρχουν μόνο οι ευσεβείς πόθοι των ευσεβών και παντοιοτρόπως πεινασμένων, που παντοειδή καρβέλια ονειρεύονται (237).
7) Για την Παλαιά Διαθήκη:
Ο Ιησούς του Ναυή, μας πληροφορεί η Βίβλος με τον πιο επίσημο τρόπο, καθάρισε τη Γη Χαναάν από τα νήπια και τις έγκυες. Μπράβο λεβέντη μου! Να σας πω κάτι; Δεν υπάρχει πιο ματοβαμμένο βιβλίο από την Παλαιά Διαθήκη (σελ.260).

 ~ Από το βιβλίο "Οι Λαοί της Μέσης Ανατολής", του Βασίλη Ραφαηλίδη.

Ένας Εχθρός της Ιστορίας

Αν ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΒΡΙΣΚΕΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΑΡΕΤΗ, τότε θα ενθουσιαστείς πολύ μ’ αυτό που θα διαβάσεις: Περίπου την ίδια εποχή που ο Αννίβας βρισκόταν στην Ιταλία (λίγο μετά το 220 π.Χ.), υπήρχε στην Κίνα ένας αυτοκράτορας ο οποίος μισούσε τόσο πολύ την ιστορία, που το 213 π.Χ. διέταξε να κάψουν όλα τα ιστορικά βιβλία, τα παλιά αρχεία και έγγραφα- επίσης όλες τις συλλογές ποιημάτων και τραγουδιών, και όλα τα γραπτά του Κομφούκιου και του Λάο Τσε, δηλαδή οτιδήποτε θεωρούσε άχρηστο. Τα μόνα βιβλία που επέτρεψε ήταν αυτά που μιλούσαν για τη γεωργία και άλλα πρακτικά θέματα. Όποιος είχε στην κατοχή του οποιοδήποτε άλλο είδος βιβλίου καταδικαζόταν σε θάνατο.

Ο αυτοκράτορας αυτός λεγόταν Τσιν Σι Χουάνγκ Τι, και ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας και ένας από τους μεγαλύτερους πολεμιστές που υπήρξαν ποτέ. Δεν καταγόταν από αυτοκρατορική οικογένεια, αλλά ήταν γιος ενός ηγεμόνα -για τους οποίους έχουμε ήδη μιλήσει- που διοικούσε μια κινέζικη επαρχία, την επαρχία Τσιν, από την οποία πήρε το όνομά της η οικογένειά του, η δυναστεία των Τσιν. Πιθανόν και ολόκληρη η χώρα που μέχρι σήμερα λέγεται Κίνα από αυτόν να πήρε το όνομά της.

Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί λόγοι που η Κίνα πήρε το όνομά της από τον πρίγκιπα Τσιν: Όχι μόνο κατάφερε να γίνει κυρίαρχος ολόκληρης της χώρας, κατακτώντας όλες τις άλλες επαρχίες μία προς μία, αλλά αναδιοργάνωσε και τα πάντα στη χώρα. Εκτόπισε όλους τους άλλους ηγεμόνες και αναμόρφωσε την τεράστια αυτοκρατορία του. Αυτός ήταν ο λόγος που απεχθανόταν την ιστορία και έβαλε να κάψουν τα βιβλία, για να σβήσει κάθε ίχνος του παρελθόντος και κυριολεκτικά ν’ αρχίσει από το μηδέν.
Ήθελε η Κίνα να είναι αποκλειστικά δικό του έργο. Έφτιαξε δρόμους σ’ ολόκληρη τη χώρα και καταπιάστηκε μ’ ένα μεγαλόπνοο σχέδιο - την κατασκευή του Σινικού Τείχους. Σήμερα στέκεται ακόμα εκεί, ένα γερό, πέτρινο συνοριακό τείχος με πυργίσκους και πολεμίστρες, που με μια απόλυτη συμμετρία ακολουθεί την ελικοειδή γραμμή των συνόρων, πάνω από πεδιάδες και κοιλάδες, απόκρημνες βουνοπλαγιές και υψώματα, για περισσότερο από 2.000 χιλιόμετρα. 0 αυτοκράτορας Τσιν Σι Χουάνγκ Τι το έχτισε για να προστατεύσει τη χώρα και τους αναρίθμητους εργατικούς και φιλειρηνικούς αγρότες και ανθρώπους των πόλεών της από τις άγριες φυλές της στέπας και τους πολεμοχαρείς καβαλάρηδες που όργωναν τις απέραντες πεδιάδες της ασιατικής ενδοχώρας. Το τρομερό τείχος χτίστηκε για να αποκρούει τις επιθέσεις αυτών των ορδών, που εισέβαλλαν τακτικά στην Κίνα για να σκοτώσουν και να λεηλατήσουν. Και πραγματικά πέτυχε το σκοπό του. Στέκει στη θέση του για χιλιάδες χρόνια μέχρι και σήμερα, παρ’ όλο που στη διάρκεια των αιώνων χρειάστηκε πολλές φορές να αναστηλωθεί.
Ο Τσιν Σι Χουάνγκ (秦始皇, 259 π.Χ. - 10 Αυγούστου 210 π.Χ.), γνωστός και ως Γινγκ Ζενγκ,
Ο αυτοκράτορας Τσιν Σι Χουάνγκ Τι δεν κυβέρνησε για πολύ. Σύντομα μια νέα δυναστεία κατέλαβε το θρόνο των «γιων του ουρανού» - η δυναστεία των Χαν. Αυτοί διατήρησαν ό,τι θετικό είχε θεσπίσει ο Χουάνγκ Τι, και υπό τη διακυβέρνησή τους η Κίνα παρέμεινε ένα ισχυρό και ενωμένο κράτος. Οι Χαν όμως δεν ήταν εχθροί της ιστορίας. Αντίθετα, θυμούνταν τι όφειλε η Κίνα στα διδάγματα του Κομφούκιου και άρχισαν να ψάχνουν παντού να βρουν τα αρχαία του κείμενα. Τελικά αποδείχθηκε ότι πολλοί είχαν το θάρρος να μην τα κάψουν. Έτσι συλλέχτηκαν με προσοχή και απέκτησαν διπλάσια αξία απ’ ό,τι προηγουμένως. Και μόνο όποιος γνώριζε καλά αυτά τα κείμενα μπορούσε να γίνει αξιωματούχος στην Κίνα.
Η Κίνα είναι στην ουσία η μόνη χώρα στον κόσμο όπου για πολλούς αιώνες δεν κυβέρνησαν ούτε οι αριστοκράτες, ούτε οι στρατιωτικοί, ούτε ο κλήρος, αλλά οι λύγιοι. Όποιος περνούσε τις εξετάσεις με υψηλό βαθμό, ανεξάρτητα αν είχε αριστοκρατική ή ταπεινή καταγωγή, μπορούσε να γίνει αξιωματούχος. Όποιος έπαιρνε τον υψηλότερο βαθμό κέρδιζε και την υψηλότερη θέση. Αλλά οι εξετάσεις κάθε άλλο παρά εύκολες ήταν. Έπρεπε να μπορεί κανείς να γράφει πολλές χιλιάδες χαρακτήρες - και ξέρεις ότι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο στα κινέζικα. Σαν να μην έφτανε αυτό, έπρεπε να έχει αποστηθίσει αμέτρητα αρχαία συγγράμματα, τους κανόνες και τα διδάγματα του Κομφούκιου, αλλά και άλλων αρχαίων σοφών.
Έτσι το κάψιμο των βιβλίων από το Χουάνγκ Τι ήταν μάταιος κόπος. Κι αν στην αρχή η ιδέα σού είχε φανεί ωραία, άδικα χάρηκες μάλλον. Δεν ωφελεί σε τίποτα να προσπαθεί κανείς να εμποδίσει τους ανθρώπους να μάθουν την ιστορία τους. Όποιος θέλει να κάνει κάτι καινούριο πρέπει πρώτα να γνωρίσει σε βάθος το παλιό.
Απόσπασμα από το βιβλίο «Μικρή ιστορία του κόσμου» του  Ernst Gombrich
Αντικλείδι , http://antikleidi.com

ΣΤΑΛΑΓΜΑΤΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κ.Ο.Μ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ

Ραφαηλίδης – Η δημιουργία της τράπεζας

Τράπεζα σημαίνει τραπέζι. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Εκείνο που ίσως δεν ξέρουμε όλοι είναι γιατί η νέα ελληνική λέξη τραπέζι διαχώρισε το νόημά της από την αρχαία ελληνική λέξη τράπεζα. Κι ακόμα, γιατί η αρχαία τράπεζα ύψωσε σε κεφαλαίο το πρώτο γράμμα και έγινε Τράπεζα.
Βέβαια, όλοι ξέρουμε πως το κτίριο μιας τράπεζας δεν έχει τραπεζαρία για τους πελάτες. Έχει όμως και τώρα τραπέζια, δηλαδή μπάνκους, όπως θα έλεγαν οι Ιταλοί, οι δημιουργοί της πρώτης σύγχρονης Μπάνκας. Πάνω σ' αυτά τα τραπέζια οι τραπεζικοί υπάλληλοι συνεχίζουν τη δουλειά που έκαμναν και οι αρχαίοι έλληνες τραπεζίτες, γνωστοί τον καιρό εκείνο σαν κερματισταί, διότι ασχολούνταν με κέρματα, δηλαδή κοψίδια, τεμάχια του ακέραιου νομίσματος.
Βέβαια, οι κερματισταί ήταν τραπεζίτες της πλάκας και έκαμναν περίπου τη δουλειά που κάνουν σήμερα τα αυτόματα μηχανήματα που μετατρέπουν σε λιανά τα πιο χοντρά νομίσματα. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα σε τούτο τον κόσμο είναι απλά στο ξεκίνημά τους. Οι παλιοί κερματισταί και οι σημερινοί τραπεζίτες, παρόλο που έχουν σαν κοινή αφετηρία το τραπέζι πάνω στο οποίο ξαπλώνουν τα νομίσματά τους δεν είναι βέβαια, το ίδιο πράγμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κερματισταί (αυτοί που έκαμναν τα χοντρά λιανά) λέγονταν και κολλυβισταί. Κόλλυβος ονομαζόταν στην αρχαία Ελλάδα το μικρό νόμισμα. και κόλλυβα (στον πληθυντικό) ομοίως στην αρχαία Ελλάδα λέγονταν τα πολύ μικρά τεμάχια ζυμαρικών, οι πολύ μικρές πιτίτσες, ας πούμε οι χυλοπίτες.
Κόλλυβα παρασκευασμένα με άλλον τρόπο συνεχίζουμε να τρώμε και σήμερα, αλλά μόνο στα μνημόσυνα: εμείς μεν για «να συγχωρεθεί η ψυχή του πεθαμένου», οι πεινασμένοι δε, που γυρόφερναν παλιότερα τις εκκλησίες αδιαφορώντας παντελώς για το μακαρίτη, για να βάλουν στο στομάχι τους, στο τζάμπα, κάτι το θρεπτικό.
Σιγά σιγά οι αρχαίοι κερματισταί άρχισαν να κάνουν και σοβαρότερα πράγματα από το να χαλούν τα χοντρά νομίσματα και κάποτε απόκτησαν νοοτροπία σωστού τραπεζίτη. Όμως, αυτοί που κυρίως ασχολούνταν με σοβαρότατες τραπεζικές εργασίες στην αρχαία Ελλάδα ήταν οι ... παπάδες. Μάλιστα! Οι σπουδαιότερες τράπεζες της ελληνικής αρχαιότητας ήταν οι ναοί στη Δήλο, τους Δελφούς και την Ολυμπία. Εκεί πήγαιναν οι πιστοί όχι μόνο για να προσκυνήσουν, αλλά και για να καταθέσουν τις οικονομίες τους, πληρώνοντας στους παπάδες ένα κάποιο ποσό για φύλακτρα. Εξυπακούεται πως οι παπάδες-τραπεζίτες δεν έδιναν τόκο στον καταθέτη. Αυτό δα έλειπε. Ο αρχαίος καταθέτης ήταν ικανοποιημένος που τα χρήματά του ήταν απολύτως εξασφαλισμένα στις «θυρίδες», σ' έναν ιερό και απαραβίαστο χώρο, που τον παραβίαζαν μόνο οι βάρβαροι αλλοεθνείς επιδρομείς.
Βάλτε με το νου σας τον τζίρο που γινόταν στις «τράπεζες» της Ολυμπίας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Πώς θα γίνονταν τα σπουδαία κτίσματα σ' αυτόν τον υπέροχο χώρο, αν οι παπάδες φύλαγαν τα χρήματα των καταθετών χωρίς προμήθεια; Αφού ούτε σήμερα σου δίνουν τζάμπα μια θυρίδα στην τράπεζα, γιατί θα έπρεπε να τη δίνουν τζάμπα τότε; Άσε που πρέπει να φαν κι οι παπάδες και μάλιστα καλύτερα απ' όλους, όπως πάντα στην ιστορία ολόκληρου του ιερατείου, όλων των θρησκειών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αρχαίοι έλληνες ιερείς δεν ήταν ακριβώς ιερείς, η δουλειά τους δεν θεωρούνταν ιερή. Ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, όπως θα λέγαμε σήμερα, που βοηθούσαν τους πιστούς να τα βολεύουν μόνοι τους με τους θεούς, όπως ο καθένας μπορούσε. Άλλωστε, οι ναοί-τράπεζες ήταν κρατικές «επιχειρήσεις». Ιδιωτικές έγιναν πάρα πολύ αργότερα. Και σήμερα ξαναμπαίνει από τους σοσιαλιστές το αρχαίο ελληνικό αίτημα της κρατικοποίησής τους. Τι ιστορία κι αυτή! Να χάνεις όλες τις σπουδαίες κατακτήσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να μένεις με τη δόξα των αρχαίων πρόγονων στα χέρια και να μην ξέρεις πού να την ακουμπήσεις. Τέλος πάντων.
Πάντως, το τραπεζικό σύστημα δεν το ανακάλυψαν οι 'Ελληνες. Πρωτόγονοι τραπεζίτες, χωρίς πάντως να λέγονται έτσι, υπήρχαν σ' όλους τους λαούς που είχαν κόψει νόμισμα που μπορούσε να τεμαχίζεται, να κερματίζεται, να μετατρέπεται σε κέρματα. Όμως, το οργανωμένο τραπεζικό σύστημα, στην αρχική, την ιερή του μορφή είναι αιγυπτιακής και βαβυλωνιακής καταγωγής. Κορόιδα ήταν οι αιγύπτιοι παπάδες;  'Ηταν κάτι μούτρα, μα τι μούτρα! Στο όνομα του Φαραώ, αυτοί ήταν που μάζευαν το χρήμα για να καλυφθούν τα τεράστια έξοδα κατασκευής των πυραμίδων και των άλλων φαραωνικών κτισμάτων που τα βλέπεις και σου κόβεται η ανάσα. Πού να μπεις και μέσα! (Ακόμα ανατριχιάζω όταν θυμάμαι την αναρρίχησή μου στο εσωτερικό της πυραμίδας του Χέοπα).
Ό,τι επέζησε μέχρι τις μέρες μας από την αρχαία τραπεζική αντίληψη είναι μόνο η ιερή αρχιτεκτονική των τραπεζών. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι σημερινές τράπεζες μοιάζουν με ναούς που αστράφτουν από πάστρα και μάρμαρο; Σκεφτήκατε ποτέ γιατί οι τράπεζες έχουν διακοσμημένους τους τοίχους τους με ακριβά έργα τέχνης; Για να βοηθούν τους καλλιτέχνες, θα πουν οι αφελείς. Ξέρεις, έχει μια σκασίλα ο τραπεζίτης για την τέχνη, που δεν λέγεται!
Λοιπόν, όλα τα πολυτελή εκεί μέσα αποσκοπούν στο να σε θαμπώσουν όπως και στην εκκλησία. Όπως και στην εκκλησία, όλα στοχεύουν στο να σου δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας, ώστε να καταθέσεις ήρεμα τις οικονομίες σου, βέβαιος ότι τις εναπόθεσες σε καλά χέρια, με την ίδια περίπου έννοια που και η ψυχή σου βρίσκεται σε καλά χέρια εντός του ναού. Για σκηνοθεσία πρόκειται. Μια σκηνοθεσία που γίνεται επένδυση. Επενδύει η τράπεζα ένα πολύ μικρό μέρος των κολοσσιαίων κερδών της σε πεντελικό ή άλλο μάρμαρο, και τσακ η μαρμάρινη παγίδα σ' άρπαξε και σ' έκανε αποταμιευτή από καταναλωτή.

Τραπεζίτες, λοιπόν, με την ελληνική έννοια της λέξης υπάρχουν από τότε που υπάρχει χρήμα. Αλλά οι τραπεζίτες με τη σύγχρονη έννοια άρχισαν να εμφανίζονται τον ύστερο Μεσαίωνα. Είναι οι περίφημοι αργυραμοιβοί, γνωστοί σε μας εδώ και με το τουρκικό όνομά τους σαν σαράφηδες.
Οι αργυραμοιβοί του Μεσαίωνα ήταν τραπεζίτες του ποδαριού. Θα μπορούσαμε να τους πούμε και παρατραπεζίτες, αν βέβαια υπήρχαν τότε τράπεζες, ώστε αυτοί να έκαμναν τη δουλειά τους «παρά την τράπεζα», δίπλα στην επίσημη τράπεζα, ως ανεπίσημοι τραπεζίτες. Ο τόκος του μεσαιωνικού αργυραμοιβού έφτανε μέχρι και το 50% του κεφαλαίου που σου δάνειζε. Αλλά και του σημερινού παρατραπεζίτη ο τόκος συχνά ξεπερνάει το 100%. Θέλω να πω, πως οι γδάρτες του Μεσαίωνα ήταν πιο ευσπλαχνικοί από τους σημερινούς, πράγμα που σημαίνει πως, ως προς αυτόν τον τομέα, ο Μεσαίωνας προεκτείνεται μέχρι τις μέρες μας
Παρόλο που οι βασιλιάδες και οι πρίγκιπες του Μεσαίωνα κυνηγούσαν άγρια τους σαράφηδες, παρόλο που η προβλεπόμενη για την παράνομη δουλειά τους ποινή ήταν δήμευση της περιουσίας και εξορία, αυτοί το βιολί τους. Διότι το να δανείζεις χρήματα με τόκο ήταν μια κοινωνική ανάγκη και γι' αυτό ακριβώς δεν τελεσφόρησαν τα μέτρα των φεουδαρχών, που ήταν πάντα άψογοι στη συμπεριφορά τους. Σωστοί άρχοντες. Μπορεί ο Σαίξπηρ στον Έμπορο της Βενετίας να ωρύεται για κείνο τον άθλιο Εβραίο, τον τοκογλύφο Σάιλοκ, αλλά ο Σαίξπηρ είναι ποιητής και η κοινωνία δυστυχώς ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά τους ποιητές.
Ποια ήταν λοιπόν η κοινωνική ανάγκη που έκανε αναγκαίους τους σαράφηδες; Όταν το χρήμα αρχίσει να περισσεύει και να σωρεύεται στα ταμεία των πλούσιων, είτε πρέπει να μοιραστεί στους φτωχούς, είτε να επενδυθεί σε άλλες παραγωγικές δουλειές, πράγμα προτιμότερο από τη φιλανθρωπία για το συνεπή προς τον πλούτο του κεφαλαιούχο.
Άλλοι επιχειρηματίες έχουν περίσσευμα σε ρευστό κι άλλοι έλλειμμα σε μια δεδομένη στιγμή, πράγμα που τους εμποδίζει να επεκτείνουν την επιχείρησή τους, ώστε να παραχθούν κι άλλα χρήσιμα ή άχρηστα προϊόντα και να προκόψει η κοινωνία ή ο επιχειρηματίας. Θα μπορούσα λοιπόν να σου δώσω το περίσσευμά μου σε ρευστό για να κάνέις τη δουλειά σου, φυσικά με το αζημίωτο.

Όμως, πού να σε βρω εσένα, που έχεις ανάγκη από ρευστό; Δεν μπορώ να βγω στο παζάρι και να φωνάζω, σαν να πωλούσα κρεμμυδάκια στη λαϊκή αγορά: εδώ το καλό και φτηνό χρήμα! Πάρε κόσμε χρήμα, χρήμα φρέσκο και λαχταριστό, σε τιμή ευκαιρίας. Και ούτω πως προέκυψε το επάγγελμα του σαράφη, του αποδιοπομπαίου προπομπού του αξιοπρεπέστατου σημερνού τραπεζίτη, που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί είναι αξιοπρεπέστερος του σαράφη.
Όπως ξέρουμε, το χρήμα είναι εμπόρευμα, το ιδανικό εμπόρευμα. Όπως όλα τα εμπορεύματα μπορείς να το αγοράσεις φτηνότερα και να το πουλήσεις ακριβότερα. Αυτό ακριβώς κάνει ο σαράφης, με προσωπική του ευθύνη και πρωτοβουλία. Δανείζεται από σένα φτηνότερα το χρήμα και το δανείζει στον άλλο ακριβότερα. Έμπορος, λοιπόν, είναι και ο σαράφης. Τόσο αξιοπρεπής ή αναξιοπρεπής όσο κι ο κάθε έμπορος. Γιατί τότε τον κυνηγούσαν τόσο άγρια οι φεουδάρχες;
Μα, διότι το χρήμα είναι εξαιρετικά «ελαστικό» εμπόρευμα.
Κι αν το έχει στα χέρια του ένας άνθρωπος με ελαστική συνείδηση μπορεί να το κάνει... πέτρα στη σφεντόνα και να στο κοπανήσει στο κεφάλι. Δηλαδή να κερδοσκοπεί μέχρι πλήρους εξοντώσεως του έχοντος την ανάγκη χρήματος. Μπορεί ο τοκογλύφος να σε κάνει να δουλεύεις μόνο και μόνο για να πληρώνεις τους τόκους. Τρομερό πράγμα η τοκογλυφία. Τραγικό. Κάποτε οι λέξεις σαράφης και τοκογλύφος θα γίνουν συνώνυμα.
Παρόλο λοιπόν που ο σαράφης έπαιξε έναν εξαιρετικά χρήσιμο κοινωνικό ρόλο, έτσι που φρόντιζε για τη διακίνηση του χρήματος στην αγορά κεφαλαίου, έπρεπε το παράνομο επάγγελμά του να μπει υπό κοινωνικό έλεγχο και να νομιμοποιηθεί, ώστε οι τόκοι να κυμαίνονται σε λογικά όρια. Κι έτσι το 1157 μ.Χ, στην κραταιά Βενετία, ιδρύεται η πρώτη τράπεζα με σύγχρονη έννοια.
Είναι η γραμμένη με χρυσά γράμματα στην ιστορία του καπιταλισμού Τράπεζα της Βενετίας. Που όμως κατέρρευσε με την πτώση της Γαληνοτάτης Ενετικής Δημοκρατίας το έτος 1797, οχτώ χρόνια μετά την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης.

Δυο ολόκληρους αιώνες αργότερα ξεπροβάλλει η δεύτερη στον κόσμο ανάλογη τράπεζα, η Τράπεζα της Βαρκελώνης. Βλέπουμε λοιπόν, πως το σύγχρονο τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται σε χώρες με θαλάσσιο εμπόριο. Ακόμα και στις μέρες μας οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζιτών είναι οι εφοπλιστές. Πράγμα πολύ φυσικό για ένα τόσο ρευστό εμπόριο, όπως το θαλάσσιο.
Από άλλο δρόμο και για άλλους λόγους, η πρώτη στ' αλήθεια καπιταλιστική «λαϊκή» τράπεζα με εντελώς σύγχρονη έννοια εμφανίστηκε στη Στοκχόλμη το 1668. Τι το καινούργιο έκανε η Τράπεζα της Στοκχόλμης και κέρδισε αυτόν τον επίζηλο τίτλο; 'Εκοψε ένα είδος τραπεζογραμματίου. ΠΙΟ σωστά, έδωσε την ιδέα για τη δημιουργία του τραπεζογραμματίου. Ήταν μια ιδέα πραγματικά πρωτότυπη και απίθανη βολική, που θα δώσει φτερά στις τράπεζες.
Τραπεζογραμμάτιο λέγεται το χαρτονόμισμα. Προσοχή, δεν μιλάμε για τα μεταλλικά νομίσματα, αλλά μόνο για τα χαρτονομίσματα. Μόνο αυτά είναι τραπεζογραμμάτια. Χαρτί και να έχει κάποια σοβαρή αξία ήταν πράγμα ακατανόητο μέχρι το 1668. Το τραπεζογραμμάτια, λοιπόν, όπως λέει και η λέξη, είναι ένα γραμμάτιο που εκδίδει η τράπεζα διά του οποίου δηλώνεται πως κάτι κατάθεσες σ' αυτήν, κάτι σαν ενέχυρο, χρυσό κατά προτίμηση, που η τράπεζα θα στο δώσει πίσω όταν προσκομίσεις τη σχετική απόδειξη, το τραπεζογραμμάτιο.
Επειδή αυτά τα εντελώς πρωτόγονα τραπεζογραμμάτια, μάλλον οι αποδείξεις που εξέδιδε η Τράπεζα της Στοκχόλμης, ανέγραφαν ποσό μικρότερο μεν αλλά όχι πολύ πιο μικρό από την αξία του πράγματος που είχες καταθέσει στα ταμεία της, πολλοί έσπευδαν να καταθέσουν τα τιμαλφή τους και να πάρουν τραπεζογραμμάτια, δηλαδή αποδείξεις, που τις αντάλλασσαν μεταξύ τους. Κι έτσι το τραπεζογραμμάτιο σιγά σιγά θα γίνει χαρτονόμισμα, που συνεχίζει να ονομάζεται τραπεζογραμμάτιο για να γίνεται φανερό πως την αξία του την εγγυάται η τράπεζα. Σίγουρα πάντως οι τράπεζες δεν δημιουργήθηκαν για να θέτουν σε κυκλοφορία τραπεζογραμμάτια, αν και αυτά θα βοηθήσουν πολύ στην ανάπτυξή τους. Δημιουργήθηκαν για να αγοράζουν και να πουλούν χρήμα.
Βασίλης Ραφαηλίδης -Η κρυφή γοητεία της Μπουρζουαζίας
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

Β.Ραφαηλίδης – Η κολοβή και πλούσια Γερμανία

Μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 1972, που οι δυο Γερμανίες εδέησε επιτέλους να αποδεχτούν τα τετελεσμένα και να συμφωνήσουν πως είναι δυο διαφορετικά κράτη και όχι ένα κομμένο προσωρινά στα δυο, μόνιμα σύνορα ανάμεσα στα δυο γερμανικά κράτη δεν υπήρχαν.
Διότι η Συμφωνία του Πότσνταμ έλεγε πως τα σύνορα είναι προσωρινά, πράγμα αυτονόητο άλλωστε, αφού ο τεμαχισμός δεν έγινε προκειμένου να προκόψει εξ αυτού μια Δυτική και μια Ανατολική Γερμανία, αλλά για να οριστεί η ρωσική ζώνη κατοχής της ενιαίας προπολεμικής Γερμανίας. Το κράτος που θα ονομαστεί Ανατολική Γερμανία δεν είναι παρά η πρώην ζώνη κατοχής της Σοβιετικής Ένωσης. Η συζητήση για το τι ακριβώς είναι η Ανατολική Γερμανία κλείνει με την αμοιβαία αναγνώριση των δύο γερμανικών κρατών το 1972. Κι έτσι, την επόμενη χρονιά, η Ανατολική Γερμανία γίνεται μέλος του ΟΗΕ. Μέχρι τότε, ο ΟΗΕ μια Γερμανία αναγνώριζε, την «καλή».
Ο χωρισμός της Γερμανίας στα δυο θα έχει σα συνέπεια το χωρισμό της Πρωσίας στα τέσσερα: ένα κομμάτι θα βρεθεί στη Δυτική Γερμανία, ένα δεύτερο και μεγαλύτερο, μαζί και η πρωτεύουσα της Πρωσίας (και της Γερμανίας) Βερολίνο, στην Ανατολική, ένα τρίτο στη Ρωσία και το τέταρτο και τελευταίο στην Πολωνία Το ρωσικό και το πολωνικό κομμάτι, μέχρι την ήττα της Γερμανίας το 1945, ανήκαν στην Ανατολική Πρωσία, μια εκτεταμένη περιοχή ξεκομμένη από τον κύριο γερμανικό κορμό, από την οποία τη χώριζε η στενή λουρίδα του Ντάντσιχ (Γκντάνσκ, στα πολωνικά), που ο Χίτλερ την ήθελε οπωσδήποτε, προκειμένου να ενωθεί η Δυτική με την Ανατολική Πρωσία, που ήταν όντως γερμανική. Άλλωστε, η μεγάλη και ένδοξη πόλη Καίνιξμπεργκ, πρωτεύουσα της Ανατολικής Πρωσίας, ήταν η πατρίδα του Καντ, του κατ’ εξοχήν γερμανού φιλόσοφου.

Η Πρωσία, Δυτική και Ανατολική μαζί, δεν είναι μόνο γεωγραφική, αλλά κυρίως ιστορική περιοχή. Πριν απ’ τον πόλεμο περιλάμβανε 12 γεωγραφικά και διοικητικά διαμερίσματα (επαρχίες): την Ανατολική Πρωσία, το Αννόβερο, τη Βεστφαλία, την 'Εσση, το Νασάου, το Μπράντενμπουργκ (Βραδεμβούργο), την Πομερανία, τη Ρηνανία, τη Σαξονία, τη Σιλεσία, το Σλέσβιγκ-Χολστάιν και το Χοεντζόλερν. Πρόκειται, δηλαδή, για μια τεράστια περιοχή, εκτεινόμενη στη Βόρεια και την Κεντρική Γερμανία, που αποτελεί, θα λέγαμε, την κυρίως ειπείν Γερμανία. Ακριβώς αυτή η «ιστορική Γερμανία» μετά τον πόλεμο θα γίνει σμπαράλια. Το σταυροφορικό Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών, που δημιούργησε τον 13ο αιώνα την Πρωσία, στην επιστροφή του από τα Ιεροσόλυμα, όπου βρισκόταν με την ειδικότητα του νοσοκομειακού σώματος, του εντεταλμένου για την περίθαλψη των άλλων σταυροφόρων, δεν θα -ήταν διόλου υπερήφανο για την κατάντια στην οποία οδήγησε ο σταυρωτής-σταυροφόρος Χίτλερ την παλιά επικράτεια των νοσοκόμων-Ιπποτών. Στην οποία ανήκε και η περιοχή της Σαξονίας, στην κάτω μεριά της Ανατολικής Γερμανίας. (Πρωτεύουσά της είναι η Δρέσδη. Εκεί επίσης βρίσκεται και η Λειψία, η πατρίδα του Βάγκνερ). Σημειώστε πως η Σαξονία θεωρείται η κοιτίδα όλων των Γερμανών, νέων, παλιών και πολύ παλιών, σαν τους Γότθους ας πούμε, αλλά και σαν τους Άγγλοσάξονες (τους γερμανικής καταγωγής Άγγλους και Σάξονες, που θα μεταναστεύσουν κάποτε στην Αγγλία).

Η σημερινή Γερμανία, λοιπόν, θα προκόψει απ’ την Πρωσία, το πρώτο μεγάλο γερμανικό κράτος, που θα φτάσει στη μεγίστη του ακμή τον 14ο αιώνα και που αργότερα θα γίνει Αυτοκρατορία Τώρα η Πρωσία, η καρδιά και η ψυχή της Γερμανίας, μοιάζει οριστικά χαμένη για τη Δύση. Το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στην Ανατολή και μάλιστα στην κομουνιστική Ανατολή. Βέβαια, εκτός από τις άλλες δυτικές περιοχές της πρώην ενιαίας Γερμανίας, στη Δυτική Γερμανία θα περιέλθει και το μεγαλύτερο, πλουσιότερο και αντιδραστικότερο κρατίδιο της Γερμανίας, η Βαυαρία, αλλά τι να την κάνεις τη Βαυαρία με την κουτσή γερμανική ιστορία, όταν έχεις χάσει τις μεγάλες και ένδοξες ιστορικές περιοχές; Αυτό που κυρίως δεν μπορούν να χωνέψουν οι δυτικογερμανοί διανοούμενοι είναι η απώλεια της Λειψίας και της Βαϊμάρης, που είναι δυο απ’ τα πιο μεγάλα πνευματικά και επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης.
'Ομως, και η Ανατολική Γερμανία είναι λειψή. Δεν περιέχει τα εδάφη που περιείχε η περιοχή πριν απ’ τον πόλεμο. Διότι, δε χάθηκε μόνο η Ανατολική Πρωσία, χάθηκε και μια μεγάλη κάθετη λουρίδα της Δυτικής Πρωσίας. Δόθηκε στους Πολωνούς απ’ τους Ρώσους σε αντάλλαγμα της βόρειας Ανατολικής Πρωσίας που έγινε ρωσική, μαζί με την Καίνιξμπεργκ, που θα ξαναβαφτιστεί και θα γίνει Καλίνινγκραντ. (Ρε, μανία που είχαν αυτοί οι άνθρωποι με τα βαφτίσια, τα ξαναβαφτίσια και τα ξαναματαβαφτίσια!). Δεδομένου πως οι Ανατολικο-γερμανοί δεν θα ήταν δυνατό να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτές τις απώλειες (βλέπεις, τα παλιά γερμανικά εδάφη πήγαν σε συντρόφους) διαμαρτύρονται και για λογαριασμό τους οι Δυτικογερμανοί, παρόλο που καθόλου δεν τους πέφτει λόγος από νομικής απόψεως, αφού οι περιοχές που δόθηκαν στην Πολωνία συνόρευαν με την Ανατολική και όχι με τη Δυτική Γερμανία.
Η περίφημη Γραμμή 'Οντερ-Νάισσε αποτελεί τα νέα σύνορα Ανατολικής Γερμανίας και Πολωνίας. Κι ωστόσο, οι Δυτικογερμανοί είναι αυτοί που χαλούν τον κόσμο για τα νέα φυσικά, λέει, σύνορα (ο 'Οντερ και ο Νάισσε είναι ποτάμια) ανάμεσα στην Ανατολική Γερμανία και την Πολωνία. Όμως, τα νέα σύνορα, που άφησαν απ’ έξω πολλά γερμανικά εδάφη, δεν τα αποφάσισαν οι Ρώσοι μόνοι τους, είχαν και την σύμφωνη γνώμη των τότε δυτικών Συμμάχων τους στο Πότσνταμ, όπου γίνονται όλα αυτά. (Το Πότσνταμ βρίσκεται κοντά στο Βερολίνο, κι αυτό σημαίνει πως θα περιέλθει στη δικαιοδοσία των Ανατολικών η πόλη όπου αποφασίστηκε η μοίρα της Γερμανίας και της Ευρώπης, αμέσως μετά τη συντριβή του Χίτλερ).

Ωστόσο, τότε στο Πότσνταμ συναποφασίστηκε πως τα σύνορα επί των ποταμών Όντερ (στο βορρά) και Νάισσε (στο νότο) θα είναι προσωρινά. Και επειδή ουδέν μονιμότερο του προσωρινού όταν η προσωρινότητα διαρκεί, τα εν λόγω σύνορα ισχύουν και σήμερα, που δεν υπάρχει Ανατολική Γερμανία ως συνοριακό άλλοθι. Και μην ξαφνιαστείτε αν οι σημερινοί ενωμένοι Γερμανοί αρχίσουν να ουρλιάζουν ενωμένοι για την ένωση με τη νέα, ενιαία Γερμανία, των υπέρ πατρίδος πεσόντων παλαιών εδαφών. Πρός το παρόν, βέβαια, δε ζητούν κάτι τέτοιο. Όμως, κάτσε ντε, νωρίς είναι ακόμα, θ’ αρχίσουν να κάνουν λόγο μόλις σκάσει μύτη ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος. (Αν πιστεύετε πως δεν θα γίνει άλλος παγκόσμιος πόλεμος, σημαίνει πως δεν έχετε καλές σχέσεις με την ιστορία και κυρίως την ιστορία του καπιταλισμού. Ο Γ Παγκόίσμιος Πόλεμος μπήκε στη φωτιά για βράσιμο τότε που κατέρρευσε η ΕΣΣΔ. Κι αυτή τη φορά θα τον αρχίσει μάλλον ο παρανοϊκός Ζιρινόφσκι, ή κανένας διάδοχός του αναλόγου πατριωτικού φρονήματος, για να μην πω ο Γιέλτσιν σε κατάσταση μέθης ευρισκόμενος). Οι Γερμανοί, λοιπόν, πηγαίνοντας για τα πολλά (εδάφη) με τον Χίτλερ έχασαν και τα λίγα, που κι αυτά είναι πολλά. Ας τα βλέπουν οι δικοί μας θερμοκέφαλοι. Εν τάξει, ρε φίλε πατριώτη, να πάρουμε την Πόλη και την Αγιά Σόφιά! Αν όμως επιχειρήσουμε να την πάρουμε και δε μας κάτσει; Δύσκολη ερώτηση για ηλιθίους σοβινιστές. (Εκτός από μαρμαρωμένους βασιλιάδες, υπάρχουν και μαρμαρωμένα μυαλά).
Κάθε πτώση μιας χώρας είναι και μια έκπτωση των συνόρων της. Δύσκολα θα βρεις νικημένο χωρίς εδαίφικές απώλειες και νικητή χωρίς εδαφικά κέρδη. 'Οπως και ο παίχτης τυχερών παιγνίων, έτσι και ο παίχτης των άτυχων γι’ αυτόν πολέμων, όταν μπαίνει στο παιχνίδι προσδοκά κέρδος. Αλλιώς γιατί να μπει; Όμως, εκ δύο εμπολέμων κερδίζει πάντα ο ένας. Ισοπαλία δεν υπάρχει στον πόλεμο - και μην παρασύρεστε απ’ το ποδόσφαιρο. Ισοπαλία υπάρχει μόνο στον πυρηνικό πόλεμο. Όπου σημειώνεται πάντα X, και στο αποτέλεσμα και στα βιβλία γεννήσεων των ληξιαρχείων.
Μέχρι το 1944 οι δυτικοί Σύμμαχοι, και κυρίως οι Άγγλοι, πίστευαν πως θα εμποδίσουν την εγκαθίδρυση κομουνιστικού καθεστώτος στην Πολωνία. Αν το πετύχαιναν, θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν στο Πότσνταμ τα νέα γερμανικά σύνορα με μεγαλύτερη άνεση. Άλλωστε, σε μια τέτοια περίπτωση, η Ανατολική Γερμανία θα ήταν περικυκλωμένη από καπιταλιστικά κράτη και οι Ρώσοι ίσως εξαναγκάζονταν να την εγκαταλείψουν. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα πολιτικά παιχνίδια, τον τελευταίο χρόνο του πολέμου, θα παιχτούν σε σχέση με την μεταπολεμική τύχη της Πολωνίας.

Από γεωπολιτικής απόψεως, η κρίσιμη περιοχή ανάμεσα σ’ ολόκληρη την Ανατολή κι ολόκληρη τη Δύση είναι η Πολωνία, το σύνορο Ανατολής και Δύσης. Και οι Ρώσοι παίζουν τόσο καλά το παιχνίδι τους εκεί που δεν έχουν κανένα λόγο να το παίξουν το ίδιο καλά και στην Ελλάδα Έδωσαν την Ελλάδα στους Άγγλους, για να κρατήσουν μεταξύ άλλων και την Πολωνία, που τους ενδιαφέρει πάρα πολύ. Παραμερίζοντας τους ελληνοκεντρικούς αριστερούς συναισθηματισμούς, Θα μπορούσαμε να πούμε πως έκαναν πολύ καλά. Τους Άγγλους τους ενδιέφερε πολύ η Ελλάδα, και την πήραν. Τους Ρώσους τους ενδιέφερε πολύ η Πολωνία, και την πήραν, θα μου πείτε, και που την πήραν τι κατάλαβαν, Μην το πείτε, όμως, αν δεν πάρετε υπ’ όψη πως τη στιγμή που τελείται η ιστορία κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις συνέπειες. Αν μπορούσες να προβλέψεις με σιγουριά τα ιστορικά μελλούμενα, θα δρούσες μόνο στην περίπτωση σίγουρου κέρδους. Άλλωστε, καμιά νίκη δε διαρκεί για πάντα. Οι νικημένοι γίνονται εύκολα νικητές, και αντιστρόφως. Βλέπε και τη νικημένη Γερμανία Βλέπε και τη νικήτρια Ελλάδα Καλή η δόξα καλύτερη όμως η μάσα Οι δάφνες είναι χρήσιμες μόνο όταν τις χρησιμοποιείς στο στιφάδο.
'Οπως και νάναι, η Γερμανία δεν είχε ηθικό και λογικό δικαίωμα να διαμαρτύρεται για τις τεράστιες εδαφικές της απώλειες. Βέβαια, οι Δυτικσγερμανοί διαμαρτυρήθηκαν υπέρ το δέον για τούτες τις απώλειες, όμως η διαμαρτυρία τους ήταν και λογικά όίστοχη, αφού τα νέα ανατολικά σύνορα της νέας Γερμανίας ήταν σύνορα της Ανατολικής Γερμανίας και της Πολωνίας, και ηθικά σόλοικη, αφού έπρεπε να πληρώσουν για τη χασούρα Σίγουρα πλήρωσαν πάρα πολύ ακριβά. Αλλά και οι ζημιές που προκάλεσαν στον κόσμο όλο ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Ωστόσο, οι περισσότερο σώφρονες εξ αυτών, κυρίως οι αντιναζιστές όπως ο Βίλλυ Μπραντ, δεν έκαναν σεκόντο στους νεοεθνικιστές χορωδούς, αυτούς που λίγο πριν έψελναν εμβατήρια και τώρα ψέλνουν πένθιμα εμβατήρια για τα χαμένα εδάφη, που παραμένουν χαμένα μέχρι τις μέρες μας. Εδώ πορτοφόλι χάνεις και δεν το βρίσκεις, θα βρεις χαμένα εδάφη; Δηλαδή, εμείς βρήκαμε τα χαμένα εδάφη της Μικρασίας μετά την μικρασιατική καταστροφή;

Τα σύνορα της Ευρώπης θα αναδιαμορφωθούν μόνο μετά τη λήξη του Γ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι τότε, απλώς θα διχοτομούνται και θα τριχοτομούνται τα ήδη υπάρχοντα σύνορα, μέχρι που να φτάσουμε στην αρχαιοελληνική έννοια της πόλης-κράτος. Εμείς εδώ πάντως φτάσαμε προ πολλού: Ελλάδα είναι μία πόλη, η Αθήνα. Όλες οι άλλες πόλεις, απλώς ανήκουν στην Ελλάδα
Η Μάργκρετ Μπόβερ χωρίζει την έννοια της πατρίδας στα δυο: μιλάει για φυσική και για ιδεολογική πατρίδα 'Οταν, συνεπώς, έχεις μια διεθνιστική ιδεολογία, ανήκεις σε δυο πατρίδες: τη φυσική, όπου επίσης ανήκουν και οι αντιφρονσύντες, και την ιδεολογική, όπου ανήκουν μόνο οι ομοϊδεάτες σου, οι σκόρπιοι δώθε κείθε μέσα στον μεγάλο κόσμο. Ποια απ’ τις δυο να διαλέξεις; Και τις δυο είναι η σωστή απάντηση. Όσο με αφορά, φυσική μου πατρίδα είναι η Ελλάδα και ιδεολογική ο καλύτερος κόσμος πούναι νάρθει, σ’ όλον τον κόσμο. Οι κοινοί και κοινόχρηστοι πατριώτες μοιάζουν κάπως με τις κοινές γυναίκες. Παίρνουν προστασία και ασφάλεια απ’ την πατρίδα και της δίνουν την αγάπη τους.
Οι Γερμανοί είναι οι μόνοι άνθρωποι στον κόσμο που μέχρι το 1991, που ενώθηκαν οι δυο Γερμανίες, θα μπορούσαν να διαλέξουν ευχερώς και φυσική και ιδεολογική πατρίδα: οι κομουνιστές την Ανατολική, οι καπιταλιστές τη Δυτική Γερμανία. Μόνο που ο χωρισμός δεν έγινε βάσει ιδεολογιών, αλλά βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων. Όμως, στη Γερμανία συνέβη κάτι που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό απ’ αυτό που θα μπορούσε να συμβεί αν ο χωρισμός γινόταν βάσει ιδεολογιών. Οι πέραν της Γραμμής Όντερ- Νάισσε ζώντες πριν απ’ τον πόλεμο Γερμανοί, μεταφέρθηκαν στη Δυτική Γερμανία αμέσως μετά τον πόλεμο. Σύνολο μεταφερθέντων 8.570.000. Το 17% του πληθυσμού της τότε Δυτικής Γερμανίας. Αριθμός τεράστιος. Ήταν οι πρώτοι γκανστερμπάιντερ. Και ήταν Γερμανοί και όχι Τούρκοι ή Έλληνες. Το γερμανικό θαύμα τους χρωστάει πολλά. Αμείβονταν χειρότερα από τους γηγενείς. Οι Τούρκοι και οι Έλληνες εργάτες θα αμείβονται ακόμα χειρότερα, αλλά αυτά έχει η ζωή. Όταν πεινάς, λες δόξα τω θεό που βρήκες ένα κομμάτι ψωμί και αγαπάς με πάθος το αφεντικό σου που σε εκμεταλλεύεται!
 ~ από το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη "Θερμοί και ψυχροί πόλεμοι"
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ Από την δημιουργική ομάδα ερασιτεχνικής δημοσιογραφίας των μελών της Λ.Ο.Γ.

Έφη, Στρατούλα, Ηρώ, Ιωάννης, Αρκάς, Jim Adams, Pepos

Ο Δημήτρης Μητροπάνος μιλάει στο filomatheia.blogspot.com


Ημερομηνία Συνάντησης: 20/2/11Τόπος: Οικία οικ. Μητροπάνου

Ένας απο τους μεγαλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές των ημερών μας με μακρά και αναγνωρισμένη πορεία, ο οποίος έχει αφήσει το στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι, μας φιλοξένησε στο σπίτι του ένα όμορφο Κυριακάτικο απόγευμα προκειμένου να μας μιλήσει απο καρδιάς. Απολαύστε τον Δημήτρη Μητροπάνο σε μια απολαυστική συνέντευξη που παραχώρησε στα μέλη της Λογοτεχνικής Ομάδας Γοργογυρίου για το ιστολόγιο μας.

Κύριε Μητροπάνο κατ’ αρχήν θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που δεχθήκατε να μας συναντήσετε και να μας δώσετε αυτή τη συνέντευξη για το ιστολόγιο μας.- Η πρώτη ερώτηση είναι η κλασική που κάνουμε σε όλους και αφορά την παιδική ηλικία. Έτσι θα ξεκινήσουμε και με σας γιατί θέλουμε να σας κάνουμε να επιστρέψετε σε τόπους και μνήμες που όλοι μας κρατάμε σε μια γωνιά της ψυχής μας. Θέλουμε λοιπόν να μας μιλήσετε για τα παιδικά σας χρόνια, πού μεγαλώσατε, τι θυμάστε και τι είναι αυτό που σας συντροφεύει από εκείνη την περίοδο.

Μεγάλωσα σε μια συνοικία των Τρικάλων, την Αγία Μονή, η οποία ήταν μια υποβαθμισμένη περιοχή λόγω και της αριστερής προελεύσεως των κατοίκων. Πολύ φτωχικά χρόνια αλλά αυτό δεν φαινόταν γιατί δεν υπήρχαν διαφορές, όλοι σχεδόν ήμασταν στην ίδια μοίρα και ο ένας βοήθαγε τον άλλον. Εγώ από εκείνη την περίοδο έχω μόνο καλές αναμνήσεις, ακόμα και σήμερα οι φίλοι μου, οι πιστοί μου φίλοι είναι από εκείνη την περίοδο, π.χ. ο Βασίλης Γιαννιός ένα παιδί που μεγαλώσαμε μαζί. Ήμαστε 55 χρόνια φίλοι. Ειλικρινά ήταν δύσκολα χρόνια αλλά πολύ αγαπησιάρικα.

- Ως ερευνητική ομάδα δημοσιογραφίας που ήμαστε κάναμε μια μικρή έρευνα στην περιοχή της Αγίας Μονής και άνθρωποι της ηλικίας σας, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, μας είπαν πως όταν ήσασταν μικρός συμπαθούσατε την ομάδα του Παναθηναϊκού, αληθεύει αυτό;

ΠΟΤΕ
(γέλια)!!! Αυτοί είναι ευσεβείς πόθοι μερικών!!! Ολυμπιακός ήμουνα πάντα! Μάλλον θα έκαναν λάθος, θα με μπέρδεψαν με τον φίλο μου τον Βασίλη, αυτός ναι, είναι Παναθηναϊκός και πολλές φορές παρακολουθούμε παιχνίδια μαζί.

- Άρα οι πηγές μας δεν ήταν σωστές….(γέλια)! Τι ήταν αυτό που σας έκανε να γίνετε φανατικός φίλαθλος του Ολυμπιακού;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν και είμαι ολυμπιακός. Είμαι φίλαθλος του Ολυμπιακού και όχι τυφλός οπαδός. Αγαπάω τον Ολυμπιακό αλλά έχω πολύ καιρό να πάω στο γήπεδο γιατί τώρα πια με τα έκτροπα που συμβαίνουν κινδυνεύει ακόμα και η σωματική ακεραιότητά μας.

- Ποιόν Έλληνα ποδοσφαιριστή θεωρείτε τον κορυφαίο όλων των εποχών και ποια ομάδα αξίζει να πάρει φέτος το πρωτάθλημα;

Ο πιο μεγάλος και ολοκληρωμένος παίχτης όλων των εποχών στην Ελλάδα κατά την άποψή μου θεωρώ πως ήταν ο Τάκης Λουκανίδης του Παναθηναϊκού. Υπήρξαν φυσικά και άλλοι μεγάλοι ποδοσφαιριστές όπως ο Δομάζος, ο Παπαϊωάννου και ο Κούδας αλλά εγώ ψηφίζω Λουκανίδη. Ήταν βέβαια του αντιπάλου αλλά αυτό είναι και το μεγαλείο του φιλάθλου, να αναγνωρίζει την αξία ενός παίχτη έστω και αν ανήκει στην αντίπαλη ομάδα. Ήταν ίσως ο πιο πλήρης παίχτης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα. Έπαιζε σχεδόν σε όλες τις θέσεις εξίσου καλά. Όσο για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα πιστεύω πως είναι μόνο για “εσωτερική κατανάλωση“ γιατί όταν “κόβουμε διόδια” (ευρωπαϊκές διοργανώσεις) δεν υπάρχουμε σαν ομάδες। Είναι αστείο να συζητάμε για το ποδόσφαιρο που έχουμε στην Ελλάδα! Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει ο παραμερισμός των Ελλήνων παικτών και τεχνικών και η αλόγιστη χρήση των ξένων. Δεν είναι δυνατόν ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός,η ΑΕΚ να αλλάζουν κάθε τόσο προπονητή. Έπρεπε δηλαδή να έρθει ο Σάντος για να μας θυμίσει πως υπάρχουν και Έλληνες παίκτες μεγάλης αξίας βάζοντας τους στην Εθνική; Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γεωργιάδης των Σερρών.

-Μερικά σχόλια για ξένους παίκτες μεγάλης αξίας που έρχονται στην Ελλάδα όπως ο Τζιμπρίλ Σισέ;

Κοιτάξτε, αν ο Σισέ δεν τραυματιζότανε και αν δεν είχε τα προβλήματα που είχε θα ερχότανε ποτέ στη χώρα μας; Ήδη τώρα που βλέπει πως είναι καλά και έρχονται προτάσεις από το εξωτερικό πιθανότατα θα φύγει, γιατί πρόκειται για έναν παίκτη πολύ μεγάλης κλάσης χωρίς αμφιβολία! Ήρθε, προσαρμόστηκε αμέσως και κάνει αυτά που κάνει! Μακάρι να έρχονται τέτοιοι παίκτες! Θέλετε όμως το οικονομικό, θέλετε το χαμηλό επίπεδο και την ανομία που κυριαρχεί στο ποδόσφαιρό μας, τα “χωράφια” που έχουμε για γήπεδα, που δεν βλέπω δυστυχώς παρόμοιες μεταγραφές στο μέλλον! Είναι ντροπή να βγαίνουν όλες οι μεγάλες ομάδες να μιλάνε για διαιτησία ενώ έχουν τσακίσει όλες τις μικρές που δεν τις επιτρέπουν να τις κερδίσουν με τίποτα! Δυστυχώς δεν υπάρχει αθλητική δικαιοσύνη! Σχετικά με το ντέρμπυ του Σαββάτου έγινε πάλι της κακομοίρας! Ε, δεν πάμε και για πόλεμο! Και να δείτε που δεν θα τιμωρηθεί και κανένας!

-Οπότε όσο πάμε κάνουμε και βήματα προς τα πίσω σε σχέση με παλιότερες δεκαετίες.

Παλιότερα ήταν αλλιώς τα πράγματα και διαφορετικές οι φιλοσοφίες! Επί Γουλανδρή θυμάμαι, ο Ολυμπιακός απαρτιζόταν από όλη σχεδόν την Εθνική ομάδα! Ήθελε Έλληνες παίκτες και όχι ξένους οι οποίοι θεωρώ πως μπορούν να προσφέρουν και πως νοιάζονται περισσότερο, μιας και εδώ ζουν και εδώ είναι η κοινωνία τους και θέλουν να αναδειχθούν. Φτάνει πια με τους παίκτες που έρχονται εδώ για να συμπληρώσουν τα ένσημα τους και να κάνουν τα συντάξιμα, μιας και πολλοί λίγοι είναι αυτοί που έχουν προσφέρει πραγματικά!

- Αφήνουμε το κεφάλαιο του ποδοσφαίρου και ανοίγουμε αυτό της μουσικής και πιο συγκεκριμένα θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε σε ποια ηλικία καταλάβατε πως έχετε κλίση προς την μουσική;

Ότι τραγούδαγα καλά το ήξερα από μικρός. Στην παρέα μας είχαμε κάνει μια χορωδία όπου ψέλναμε στον Άγιο Αθανάσιο και στην Αγία Μονή και στις διάφορες καντάδες που κάναμε ήμουν πάντα μέλος, αλλά το μόνο που δεν είχα σκεφτεί τότε ήταν να γίνω τραγουδιστής. Αναγκάστηκα να φύγω από τα Τρίκαλα λόγω πολιτικών προβλημάτων και ήρθα στην Αθήνα, όπου παράλληλα με το σχολείο έπρεπε να δουλεύω τραγουδώντας στις μπουάτ, για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα οικονομικά, γιατί όπως σας είπα ήμασταν μια φτωχή οικογένεια. Γνώριζα επίσης πως μετά το τέλος των σπουδών μου δεν υπήρχε για μένα κάποιο μέλλον, γιατί τότε χρειαζόταν ένα πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων το οποίο εγώ δεν είχα καμία ελπίδα να πάρω, για αυτό προσανατολίστηκα στο τραγούδι, ήταν πιο βολικό. Έτσι άρχισα σιγά σιγά να τραγουδάω, στην πορεία μπήκε και το μεράκι και αν μπει το μεράκι δεν φεύγει με τίποτα!
- Ποιοι άνθρωποι σας ενθάρρυναν στα πρώτα σας βήματα και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το τραγούδι;Γενικά στη ζωή μου χρωστάω πάρα πολλά στον αδελφό της μητέρας μου. Αυτός με έφερε στην Αθήνα και αυτός με μεγάλωσε όσο καιρό τουλάχιστον ήταν κοντά μας, γιατί τον πιο πολύ καιρό ήταν εξορία και φυλακή λόγω των πολιτικών του απόψεων.
Το 1966 γνωρίστηκα με τον Μίκη Θεοδωράκη και κάναμε συναυλίες και κάπως έτσι μπήκε το νερό στο αυλάκι που λέμε! Σχετικά πάντως με τη δουλειά μου, χρωστάω πάρα πολλά σε έναν σπάνιο άνθρωπο, τον Γιώργο Ζαμπέτα, που με βοήθησε αφάνταστα. Του χρωστάω τόσο την σχέση μου στον χώρο της μουσικής όσο και την συμπεριφορά μου που τα θεωρώ πολύ σημαντικά. Ήταν σαν πατέρας για μένα και έτσι τον αποκαλούσα!

- Έχετε υπάρξει εσείς ποτέ για κάποιον όπως υπήρξε ο Ζαμπέτας για σας; Κάποιος νέος στον χώρο, να τον καθοδηγήσετε.

Ξέρετε υπάρχει μια διαφορά. Σε τί θα μπορούσα να τον βοηθήσω εγώ πέρα από κάποιες συμβουλές. Ο Ζαμπέτας ήταν δημιουργός. Ο τραγουδιστής είναι εκτελεστικό όργανο και όχι δημιουργικό. Μπορεί να πάρει ένα τραγούδι και να το αποθεώσει ή να το θάψει. Έτσι είναι τα πράγματα. Υπάρχει για παράδειγμα ένας τραγουδιστής στη δουλειά ο οποίος είναι πάρα πολύ καλός (Λούκας Γιώρκας το όνομα του) που θέλει να πάει στη Eurovision। Προσωπικά διαφωνώ που θέλει να πάει. Δεν έχει κανένα λόγο ένας τραγουδιστής που μπορεί να κάνει καριέρα στο λαϊκό τραγούδι να πάει σε αυτό το πανηγύρι. Είναι όμως η προβολή, η τηλεόραση. Είναι ένα νέο παιδί και πως μπορείς να του πεις και να επιμείνεις να μην το κάνει. Του είπα τη γνώμη μου αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχω ο ίδιος τραγούδια να του δώσω και να του προτείνω κάτι εναλλακτικό.

- Η γνώμη σας σχετικά με τα μουσικά ριάλιτι και τους τραγουδιστές που βγαίνουν από εκεί;

Να σας πω. Διαφωνώ κατ ‘αρχήν με αυτό που τους ήθελε όλους να μένουν σε ένα σπίτι και να προβάλουν τις ζωές τους. Το θεωρώ γελοίο και τριτοκοσμικό. Από την άλλη δεν είναι κακό να υπάρχουν και να βγαίνουν νέα παιδιά από τη στιγμή που υπάρχουν άξιοι άνθρωποι να τα κρίνουν. Δεν συμφωνώ όμως με τις κριτικές επιτροπές των ασχέτων!

- Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις συνεργασίες που έχετε κάνει με καλλιτέχνες που δεν ανήκουν στο λαϊκό τραγούδι (Πορτοκάλογλου, Παπαδόπουλος κα) και για τα διαφορετικά είδη που έχετε τραγουδήσει κατά καιρούς;

Υπάρχει καλή μουσική και κακή. Εγώ δεν κατάλαβα ποτέ τα είδη που επικαλούνται διάφοροι. Τι θα πει "είδη"; Υπάρχουν καλά και κακά τραγούδια. Τι είναι από εδώ και τι είναι από εκεί;Σημείωση: Σε αυτό το σημείο ο κ. Μητροπάνος προσφέρθηκε να μας βάλει να ακούσουμε ένα εξαιρετικό ακυκλοφόρητο τραγούδι του από μια δουλειά που όπως μας είπε ο ίδιος θα κυκλοφορήσει το Πάσχα. Επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα λεγόμενα του μιας και το τραγούδι αυτό είχε έντονες επιρροές και χαρακτήρα αμερικάνικου blues!!!

- Ποια συνεργασία και ποια περίοδο θεωρείτε σταθμό στην καριέρα σας;

Η καριέρα είναι μια μεγάλη ιστορία. Τι είδους καριέρα θέλεις να κάνεις, τι σε αφορά και πόσο στηρίζεις αυτό που θες να κάνεις. Είμαι περίπου 45 χρόνια στη δουλειά και μπορώ να πω πως δεν ήταν όλα τα χρόνια βολικά και ρόδινα! Εκεί είναι όμως που χρειάζεται η δύναμη και το κουράγιο αλλά και το σθένος να πεις όχι και πολλές φορές μεγάλα όχι! Για παράδειγμα η περίοδος 1980-85 ήταν πολύ άσχημη για εμένα! Μου ερχόντουσαν τραγούδια που ενώ ήξερα πως θα κάνουν επιτυχία δεν ήταν αυτό που με αφορούσε. Εγώ την καριέρα μου την έβλεπα στην διάρκεια και όχι τι θα κάνω σήμερα ή αύριο. Και από αυτά δεν γυρνάς εύκολα! Αν ακολουθήσεις αυτό το μονοπάτι δεν ξαναγυρνάς πίσω! Τότε λοιπόν είναι που χρειάζεσαι τους δικούς σου ανθρώπους γύρω σου και δεν είναι απαραίτητο να είναι της δουλειάς γιατί αυτούς δεν τους αφορά και πολύ. Είχα κοντά μου λοιπόν τους φίλους μου που κουβέντιαζα μαζί τους, τον θείο μου, που με στηρίζανε στις αποφάσεις που έπαιρνα ώστε να μην κάνω πράγματα που δεν επιθυμούσα.
Σχετικά με την ερώτηση σας τώρα θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός πως ξεκίνησα την δισκογραφία μου με τον Ζαμπέτα.
Ο πρώτος μεγάλος σταθμός στην καριέρα μου ήταν ο “Άγιος Φεβρουάριος” με τον Δήμο Μούτση και τον Μάνο Ελευθερίου. Βέβαια στην πορεία είχα την τύχη να συνεργαστώ με κορυφαίους ανθρώπους στον χώρο της μουσικής όπως ο Γιώργος Κατσαρός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Κουγιουμτζής και αργότερα με τον Μάριο Τόκα, τον Θάνο Μικρούτσικο και άλλους πολλούς.
Αυτή η δουλειά δεν έχει τελειωμό και δεν είδα ποτέ την καριέρα μου σαν κάτι από το οποίο βγάζω λεφτά άρα μπορώ να επαναπαυτώ! Αυτή η δουλειά σου δίνει, εσύ από την μεριά σου τι της δίνεις; Πρέπει λοιπόν κι εσύ να δώσεις! Δεν είναι μόνο ότι κοιτάμε το ταμείο! Υπάρχει και ένα άλλο ταμείο δίπλα, περνώντας δηλαδή από αυτή τη δουλειά τι αφήνεις πίσω σου, τι έκανες; Εγώ το έχω δηλώσει πως με αφορά η υστεροφημία, θέλω όταν φύγω να λένε ότι αυτός έκανε αυτά, αυτά και αυτά, πράγματα δηλαδή που θα μείνουν και θα υπάρχουν για πάρα πολλά χρόνια. Πάντα η στάση μου ήταν τέτοια. Δεν ήθελα δηλαδή να κάνω κάποια τραγουδάκια, να βγάλω λεφτά και φεύγοντας από αυτή τη δουλειά να μην με θυμάται κανένας. Όχι, εγώ θέλω να με θυμούνται γι’ αυτά που έκανα.

- Και μπορούμε να πούμε από τη μεριά μας με βεβαιότητα πως αυτό το έχετε επιτύχει μιας και όλοι όσοι έρχονται να σας ακούσουν στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάτε περιγράφουν τις ερμηνείες σας ως κατάθεση ψυχής!

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Θεωρώ πως είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείς να πετύχεις σε αυτή τη δουλειά. Δεν είναι μια απλή διεκπεραίωση, δηλαδή βγαίνεις τραγουδάς και τελείωσες. Το τραγούδι έχει πολλά πράγματα και πολλά επίπεδα. Αν ακούσετε το ίδιο τραγούδι από 5 τραγουδιστές είναι 5 διαφορετικά τραγούδια! Αλλιώς το αντιμετωπίζει ο καθένας. Υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν καλές φωνές! Ψυχή όμως πόσοι έχουνε! Εκεί είναι το όλο θέμα!

-Αν υποθέσουμε πως ήσασταν ο προπονητής της εθνικής ομάδας τραγουδιστών ποια θα ήταν η ιδανική ενδεκάδα που θα επιλέγατε; Εννοούμε άνδρες και γυναίκες.

Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις; Υπάρχουν πάρα πολλοί και η επιλογή θα ήταν αρκετά δύσκολη, εννοώ ευχάριστα δύσκολη λόγω πολλών σπουδαίων τραγουδιστών. Να αρχίσω από πιο παλιούς όπως: Στράτος Παγιουμτζής, Καζαντζίδης, Στράτος Διονυσίου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Και η δική μου η γενιά έβγαλε πολύ σπουδαίους τραγουδιστές όπως Πάνος Γαβαλάς, Καίτη Γκρέυ, Μητσιάς, Νταλάρας, Πάριος, Πουλόπουλος και από γυναίκες η Χάρις Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Μαρινέλλα, Βίκυ Μοσχολιού, Δήμητρα Γαλάνη, αναφέρω μερικούς από τους πολλούς.
Μην ξεχνάτε πως πολλοί από όσους ανέφερα δεν ήταν παιδιά που είχαν σπουδάσει ή είχαν διαβάσει παίρνοντας έτσι πολλές αποφάσεις βασιζόμενοι στο ένστικτό τους. Για παράδειγμα ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης δεν θεωρώ πως κατάλαβε τι έχει τραγουδήσει, δεν ήταν δηλαδή της παιδεία του να τραγουδήσει τον “Νεκρό Αδελφό“, τον "Επιτάφιο" ή το "Άξιον Εστί". Βέβαια τα τραγούδησε μοναδικά και εμένα αυτό μου φτάνει!
Σας είπα για τον Μπιθικώτση, γιατί πέρα από τραγουδιστής υπήρξε και δημιουργός, έχει γράψει καταπληκτικά τραγούδια από μόνος του. Καμία σχέση όμως με αυτά που έχει ερμηνεύσει. Έγραφε με βάση αυτά που μεγάλωσε , για τα βιώματά του. Λόγω του Θεοδωράκη όμως τραγούδησε άλλα πράγματα. Δεν παύει όμως να είναι κατά την προσωπική μου άποψη ίσως ο μεγαλύτερος τραγουδιστής, όχι η μεγαλύτερη φωνή γιατί αυτή είναι του Καζαντζίδη και αυτό είναι δεδομένο. Αλλά μεγάλοι τραγουδιστές δεν γίνονται αυτοί που έχουν μεγάλη φωνή, γιατί δεν το έχουν ανάγκη. Ο Μπιθικώτσης αναγκάστηκε να γίνει τόσο μεγάλος τραγουδιστής γιατί δεν ήταν όπως ο Καζαντζίδης που τα είχε όλα και δεν του έλειπε τίποτα φωνητικά. Ο Καζαντζίδης ήταν γεννημένος για αυτό! Αυτό όμως του στέρησε να προχωρήσει και να κάνει και άλλα πράγματα που μπορούσε να ερμηνεύσει με τρόπο μοναδικό. Έχει τραγουδήσει καταπληκτικά για την ξενιτιά, για την φτώχεια αλλά δεν είναι μόνο αυτά! Κατά καιρούς είχε πει τραγούδια που όντως ήταν μοναδικά και ανεπανάληπτα!
Αν με ρωτούσατε όμως ποια καριέρα θα ήθελα να κάνω θα επέλεγα αυτή του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Εκεί θεωρώ πως βρίσκονται τα καλά και διαχρονικά τραγούδια. Πρόκειται για έναν τραγουδιστή που θα υπάρχει εσαεί και που έχει συνδέσει το όνομά του, με όλη την αναγέννηση του λαϊκού τραγουδιού τραγουδώντας Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Ξαρχάκο, Μούτση και για ότι άλλο έβγαινε, αυτός ήταν ο εκφραστής τέτοιων έργων μέχρι να έρθει η δική μας η γενιά.
Συνεχίζω με μερικά ακόμη ονόματα όπως του Πάνου Γαβαλά, του Μανώλη Αγγελόπουλου και της Καίτης Γκρέυ. Όλοι και όλες πολύ μεγάλοι καλλιτέχνες.
Μην ξεχνάτε πως πολλοί από αυτούς τύχανε και σε άσχημες εποχές όπου το λαϊκό τραγούδι δεν ήταν αρεστό στους διοικούντες και στους κυβερνώντες. Ποτέ δεν ήταν και ούτε σήμερα είναι γιατί θίγει κοινωνικά θέματα που τους κάνουν να νιώθουν άβολα. Για παράδειγμα απαγορεύανε τον Μάρκο Βαμβακάρη γιατί τους έλεγε “Όσοι γινούν πρωθυπουργοί…”.

- Από τη σύγχρονη γενιά βλέπετε άξιους συνεχιστές ή διακρίνετε κάποια φθίνουσα πορεία;

Μην κάνουμε το λάθος και συγκρίνουμε το λαϊκό τραγούδι με παλαιότερες εποχές. Το λαϊκό τραγούδι πηγαίνει σύμφωνα με τη ζωή μας. Light η ζωή μας; Άρα light θα είναι και το τραγούδι. Είναι άμεσα συνυφασμένο. Γενικότερα παρατηρείται άνθηση των τεχνών και των γραμμάτων σε περιόδους πολέμου, κακουχίας και άλλων δύσκολων καταστάσεων. Δυστυχώς αλλά έτσι γίνεται. Και θα ήθελα να το συνδέσω με την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ως έθνος, όπου πιστεύω πως κάτι θετικό θα ξεπηδήσει από όλη αυτή την ιστορία. Παντού έτσι γίνεται, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο.
Όταν υπάρχει περίοδος ευημερίας και χαλάρωσης τότε χαλαρώνουμε και στο τραγούδι και σε όλα. Όταν όμως υπάρχουν αγώνες και πάλη αλλάζουν τα δεδομένα.

- Αν ο Δημήτρης Μητροπάνος βρισκόταν για μια μέρα στο νησί της εκπλήρωσης των επιθυμιών ποιες θα ήταν οι 3 πρώτες επιθυμίες που θα θέλατε να πραγματοποιηθούν;

Σε γενικές γραμμές δεν είμαι άνθρωπος που βάζει συγκεκριμένους στόχους. Θα ήθελα να ζω σε μια κοινωνία πολύ πιο ανθρώπινη και θα ήθελα το μέλλον το δικό σας και των παιδιών μου να είναι ευοίωνο κα ευχάριστο, που δυστυχώς όμως δεν το βλέπω εφικτό. Αυτά θεωρώ και τα πιο σημαντικά. Όσον αφορά εμένα θέλω όσο μπορώ και αντέχω να συνεχίσω αυτό που κάνω χωρίς να έρθει όμως η στιγμή που θα μετανιώσω για κάτι. Κάποια ώρα θα πρέπει να αποχωρήσω και ευτυχώς έχω φίλους που θα μου πουν “μέχρι εδώ, καλά ήταν, τέλος”! Και καλό είναι κάποια ώρα να φύγω και να φύγω αξιοπρεπώς.
Ξαναλέω όμως πως το κυριότερο μέλημα μου είναι η κατάσταση με τα νέα παιδιά τα οποία θεωρώ πως είναι επί ξύλου κρεμάμενα από όλες τις απόψεις και ανησυχώ ιδιαίτερα γι’ αυτό. Πέρα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του καθενός, θεωρώ πως πραγματικά δεν ενδιαφέρεται κανείς για τη νεολαία μας! Δυστυχώς!

- Κύριε Δημήτρη γνωρίζουμε πως περάσατε μια σοβαρή περιπέτεια υγείας που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος. Με αφορμή αυτό το γεγονός θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε γιατί ο καλλιτεχνικός κόσμος και στην προκειμένη περίπτωση οι συνάδελφοί σας οι τραγουδιστές δεν παίρνουν πρωτοβουλίες που να βρουν απήχηση στον πολύ κόσμο για την δωρεά οργάνων σώματος μια και στην Ευρώπη ήμαστε στις τελευταίες θέσεις; (πχ διάφορα τηλεοπτικά σποτ, συνάντηση με δωρητές…)

Κοιτάξτε, η πρότασή σας είναι πάρα πολύ καλή, αλλά δεν νομίζω πως οι τραγουδιστές από μόνοι τους θα μπορούσαν να πάρουν μια τέτοια πρωτοβουλία. Για να γίνει κάτι τέτοιο από κάπου πρέπει να ξεκινήσει. Δεν νομίζω πως αφορά ούτε τα τηλεοπτικά κανάλια ούτε την εκάστοτε κυβέρνηση. Άλλα πράγματα τους αφορούν και τους νοιάζουν, δεν χρειάζεται να αναφερθώ περαιτέρω νομίζω. Πιστεύω πως κάποιοι άλλοι φορείς θα έπρεπε να ευαισθητοποιηθούν και να προτείνουν στους τραγουδιστές να συμμετέχουν, άλλωστε οι συνάδελφοί μου δεν έχουν ποτέ αρνηθεί να λάβουν μέρος σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Πάντα ήμασταν αρωγοί. Άρα για να γίνει κάτι τέτοιο που αναφέρατε, κάποιοι θα πρέπει να νοιαστούν και να είστε σίγουροι πως τόσο οι τραγουδιστές όσο και οι ηθοποιοί θα δώσουν ξανά το παρόν όπως άλλωστε το έχουν κάνει και στο παρελθόν.

- Το κίνημα «Δεν πληρώνω» πως το κρίνετε;

Να σας πω, καταρχήν δεν είμαι αρνητικός αλλά πιστεύω πως υπάρχουν και άλλες παράμετροι. Από την μια δεν πληρώνω, από την άλλη έχουν γίνει τόσα πράγματα και δεν αναρωτηθήκαμε γιατί φτάσαμε ως εδώ. Και γιατί δεν αντιδράσαμε σε προηγούμενες συμπεριφορές, γιατί τότε δεν βγήκαμε να πούμε πριν το "δεν πληρώνω", "θα πληρώσετε θα πληρώσετε"; Το "Δεν πληρώνω" είναι η τελευταία κίνηση που έχεις, πιο πριν όμως έχεις πολλά να κάνεις τα οποία δεν γίνανε! Και δεν ήταν τέτοια η αγανάκτηση του κόσμου που κατεβήκανε όλοι και είπανε δεν πληρώνουμε, αλλά μια μερίδα.
Και εδώ που τα λέμε τι έγινε κι αν δεν πληρώσεις; Θα τα βάλουνε σε κάποιον άλλον φόρο και θα πληρώσεις τελικά! Γι’ αυτό λέω πως για να φτάσεις μέχρι εκεί, έχουν προηγηθεί κάποια άλλα πράγματα που δεν έγιναν.

- Έστω κι έτσι όμως δεν είναι και αυτή μια μορφή αντίδρασης; Δεν βγαίνει ο κόσμος από την απάθεια;

Σαφώς και είμαι όχι μόνο υπέρ της αντίδρασης, αλλά και να βγεις και να παλέψεις και να ματώσεις! Δεν είμαι από τους ανθρώπους που βλέπουν με αρνητικό μάτι τέτοιες κινήσεις.
Έχουμε ως δεδομένο πως από τις δυο μεγάλες παρατάξεις δεν περιμένουμε τίποτα. Για μένα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο ίδιος ο κόσμος! Δεν είναι δυνατόν τόσα χρόνια να δίνει 80% σε αυτούς που έχει πιάσει να κλέβουν και να μην ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους! Μάθαμε όλοι το ρήμα "βολεύομαι" και επειδή θα μου διορίσουν το παιδί, θα ψηφίσω κάποιο από τα μεγάλα κόμματα, όποτε να πως βγαίνει το 80%! Πέρα από εκεί όμως, ας πούμε το ΚΚΕ γιατί ν’ αυξήσει το ποσοστό του; Ποια είναι η πρόταση του; Ποια είναι η λύση του; Εντάξει, διαφωνείς και συμφωνώ που διαφωνείς, η πρότασή σου όμως ποια είναι; Προσωπικά δεν έχω ακούσει κάποια πρόταση από το ΚΚΕ. Συνέχεια αναφορά στην πλουτοκρατία! Παντού θα υπάρχει πλουτοκρατία σε όλο τον κόσμο. Η ξύλινη γλώσσα και η διαφωνία σε όλα δεν οδηγεί πουθενά!

- Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω τι θα αλλάζατε στην μέχρι τώρα πορεία σας;

Δεν θα άλλαζα τίποτα γιατί η πορεία μου θεωρώ πως ήταν μια χαρά, θα πρόσθετα μάλιστα πως ανήκω στους προνομιούχους της τύχης. Ίσα ίσα που εκπληρώθηκαν στόχοι μου που όταν ξεκίναγα ούτε καν να τους φαντασθώ τολμούσα. Εγώ ας πούμε δεν ήθελα να γίνω τραγουδιστής, αυτό προέκυψε λόγω ανάγκης, τώρα όμως δεν το αλλάζω με τίποτα.

- Αν σας ζητούσε η παγκόσμια μουσική κοινότητα να επιλέξετε 2 τραγούδια τα οποία θα έστελνε με έναν δορυφόρο σε έναν άλλο πλανήτη, ποια τραγούδια θα επιλέγατε η ποιες μουσικές;

Αναμφισβήτητα θα επέλεγα κάτι από τα ρεμπέτικα για την αυθεντικότητα τους, όσον αφορά την ελληνική μουσική και ένα τραγούδι τζαζ που είναι και η αγαπημένη μου.

- Ποια είναι η άποψή σας για την σημερινή κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία και ποιες ευθύνες καταλογίζονται στη γενιά σας;

Θεωρώ πως η δική μου γενιά είναι η πιο ξεφτιλισμένη, γιατί οδηγήσαμε τα πράγματα εδώ που έφθασαν σήμερα. Κάναμε τους ήρωες για 6 μήνες με το Πολυτεχνείο και μετά βολευτήκαμε όλοι. Μάθαμε να κλείνουμε το ρήμα “βολεύομαι” σε όλους τους χρόνους. Δεν θέλω να είμαι μηδενιστής αλλά δεν έχει προσφέρει τίποτα!

- Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι η γνώμη σας για την σημερινή νεολαία και αν εκτιμάτε πως συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα.

Για να πούμε κάτι για την νεολαία, θα πρέπει να σκεφτούμε ποια παραδείγματα έχει η σημερινή νεολαία και ποια είναι τα πρότυπά της. Λέμε συνήθως, γιατί δεν ασχολούνται οι νέοι με την πολιτική. Μα οι νέοι έχουν ταυτίσει την πολιτική με το ψέμα και την κλεψιά. Και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Σίγουρα όχι οι νέοι. Τι έγινε με τα ομόλογα; Τι έγινε με την Siemens; Τι έγινε με το Βατοπέδι; Τι έγινε με τα τόοοοσα σκάνδαλα; Τιμωρήθηκε κανείς; Δηλαδή πως γίνεται μέσα σε μια δεκαετία ένας άνθρωπος από το τίποτα να είναι δισεκατομμυριούχος; Πολύ απλά δεν γίνεται! Κάποια κομπίνα έχει γίνει! Και όλα αυτά δεν είναι άγνωστα αλλά γνωστά και τα ξέρουν. Επειδή όμως όλοι έχουν βάλει το χεράκι τους μέσα, αλληλοκαλύπτονται. Και αν κάποιοι λένε πως δεν είναι όλοι ίδιοι εγώ έχω να πω το εξής: Για μένα ίδιοι είναι και ας λένε ότι θέλουνε πως δεν γνώριζαν! Στη Βουλή όλοι ξέρουν και αν υπάρχουν 10 που δεν κλέψανε είναι και αυτοί συνένοχοι γιατί ξέρανε και δεν μιλήσανε, γνώριζαν και σιωπούσαν. Επομένως για ποια συμμετοχή της νεολαίας στα δρώμενα μιλάμε; Στα δρώμενα της συγκάλυψης;
- Φώς στο τούνελ βλέπετε;Όχι παιδιά δεν βλέπω κανένα φώς στο τούνελ. Αντί για το ΔΝΤ που δεν γλυτώνεις ποτέ, θα προτιμούσα μια πτώχευση και ας ξεκινούσαμε από την αρχή. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Αργεντινή, όπου και εκεί υπάρχουν πλούσιοι άνθρωποι αλλά όλος ο κόσμος πεινάει και θα πεινάει μια ζωή. Η Τουρκία μόλις έφυγε από το ΔΝΤ πήρε τα πάνω της. Όσο υπάρχει το ΔΝΤ και αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης του, για να έχει σκλάβους. Και εμείς τώρα είμαστε σκλάβοι!

- Πως βιώνετε την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου και πως τα κερδίσατε αυτά;

Καταρχήν δεν έκανα κάτι για να την κερδίσω! Ούτε ξεπούλησα κάτι, ούτε είμαι άνθρωπος των δημοσίων σχέσεων και της τηλεόρασης, ούτε έχω επαφές με δημοσιογράφους. Μόνο αν κάνω κάποια δουλειά και θα πρέπει να μιλήσω γι’ αυτή,μόνο τότε θα βγω στην τηλεόραση και θα μιλήσω. Δεν έχω κανένα λόγο να μιλήσω επί παντός επί στητού. Να βγω δηλαδή με το τάδε σεισμολόγο και να μιλήσω για σεισμούς ή με έναν νομικό και να μιλήσω για νομικά θέματα; Στερείται σοβαρότητας! Μόνο για την δουλειά μου μπορώ να συζητάω ή αν θέλετε για θέματα κοινωνικά ή πολιτικά. Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια γνώση και μια άποψη που πρέπει να την εκφράζουν. Η αγάπη του κόσμου είναι το πότισμα που κάνουμε στα λουλούδια. Έχοντας μια πορεία στο τραγούδι ο κόσμος έχει εκτιμήσει την προσφορά μου και η αγάπη του είναι καλοδεχούμενη και βάλσαμο. Πιστεύω πως ότι κέρδισα το κέρδισα μόνο και μόνο με την δουλειά μου. Και να ξέρετε πως όποιος λέει πως έχει κουραστεί από την αγάπη του κόσμου λέει ψέμματα. Ας βγει στον δρόμο και να μην τον χαιρετίσει κανένας και θα σας πω εγώ πως θα του φανεί τότε (γέλια)!

- Ποιες είναι οι μικρές αλλά σημαντικές χαρές που απολαμβάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Πάρα πολύ απλές, η οικογένεια μου, τα παιδιά μου και οι φίλοι μου. Ένα γήπεδο είχα αλλά το έκοψα και αυτό λόγω της κατάστασης που επικρατεί σήμερα σε αυτά.

- Ποιους ανθρώπους θαυμάζετε για την ανθρωπιά τους, για το ταλέντο τους για την προσφορά τους και για το έργο τους;

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αγαπώ και θαυμάζω για κάποια πράγματα. Αντιθέτως τους μισώ για κάποια άλλα και κάπου εκεί επιλέγω να κρατήσω αυτά για τα οποία τους θαυμάζω και μένω σε αυτά, προσπαθώντας να ξεχάσω εκείνα που έχουν κάνει από την άλλη μεριά. Γιατί "ίσιο και καθαρό παΐδι" όπως λένε δεν βρίσκεις εύκολα!

- Ποιο τραγούδι νομίζετε πως είναι το σήμα κατατεθέν του Δημήτρη Μητροπάνου;

Νομίζω πως είμαι ο μόνος που δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό. Όταν επιλέγω κάποια τραγούδια το κάνω επειδή μου αρέσουν και τα λέω, διαφορετικά δεν θα τα έλεγα. Αν θέλετε έχω κάποια αδυναμία σε κάποια που θεωρώ πως αδικήθηκαν και πως αξίζανε καλύτερη τύχη την οποία δεν είχαν. Αλλά ο κόσμος είναι αυτός που κάνει τις επιλογές και είναι ο τελικός κριτής και απ’ ότι έχει αποδειχτεί κατά 90% έχει και δίκιο. Έτσι δεν μπορώ να πω κάποιο συγκεκριμένο. Υπάρχουν τραγούδια που κάνανε επιτυχία και με έκαναν γνωστό, υπάρχουν όμως και άλλα που εγώ αγαπούσα ή πίστευα πως θα κάνουν, αλλά δεν έκαναν. Εξάλλου δεν θεωρώ πως υπάρχει κάποιος που να μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει επιτυχία και τι όχι. Ένα τραγούδι ο καθένας το εκλαμβάνει με τελείως διαφορετικό τρόπο και αυτό είναι και το μεγαλείο του. Μέσα σε 3-4 λεπτά πλάθεται ένας μύθος, μια ιστορία που ο καθένας την κάνει δική του.

- Θα θέλαμε να μας πείτε πως προέκυψε το ζεϊμπέκικο που χορεύετε όταν τραγουδάτε την Ρόζα – που κατά γενική ομολογία - το λέμε αυτό γιατί έχουμε παρακολουθήσει το πρόγραμμά σας, είναι η στιγμή που ο κόσμος εκστασιάζεται και σας αποθεώνει, η ερμηνεία σας εκείνη την στιγμή είναι κορυφαία και με την ιεροτελεστία του ζεϊμπέκικου είναι σαν να μας απογειώνετε.

Εγώ ζεϊμπέκικο χόρευα από μικρός. Δύο είναι οι χοροί που μου αρέσουν, το ζεϊμπέκικο και ο τσάμικος. Όσον αφορά το πώς προέκυψε η ιστορία έχει ως εξής: Δούλευα μαζί με τον Τσακνή και τον Μαχαιρίτσα και ήμασταν και οι τρεις πάνω στη σκηνή. Ενώ λοιπόν τραγουδούσα την "Ρόζα", αρχίζει ο Διονύσης και χορεύει. Με το που τον βλέπω του λέω περιπαικτικά: «Άντε φύγε από εδώ δεν το χορεύουν έτσι το ζεϊμπέκικο!». Είναι και αυτός από τη Θεσσαλία (Καρδίτσα). Μου απαντάει : “Άντε μωρέ που εσύ ξέρεις…! Αν όντως ξέρεις χόρεψε!”. Και χόρεψα! Έτσι λοιπόν προέκυψε και καθιερώθηκε. Δεν σας κρύβω πως το απολαμβάνω κι εγώ πάρα πολύ!

Τέλος θα θέλαμε να μας πείτε με 2 λόγια τη γνώμη σας για τους πιο κάτω αναφερόμενους:
- Άρης Βελουχιώτης:

Για τον Άρη δεν γίνετε να πεις δύο λόγια! Ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας μεγάλος αγωνιστής που διαδραμάτισε έναν ρόλο εκείνη την εποχή. Έδωσε τον αγώνα του με τα συν, με τα πλην και αν δεν είχε γίνει ο εμφύλιος που ήταν η κατάρα για την πατρίδα μας σίγουρα θα είχε σοβαρό ρόλο μετά τον πόλεμο. Όποιο ιστορικό πρόσωπο και να πάρουμε, Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης δώσανε τον αγώνα τους, τίμιο καθαρό και ειλικρινή αλλά λάθη γίνανε. Είμαστε μια μικρή χώρα και δεχόμαστε επιρροές. Δεν υπήρξε ποτέ κανείς να πει μέχρι εδώ ήτανε. Όλοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κάπου ακουμπούσανε, κάπου βολευόντουσαν και έκαναν τα χατίρια κάποιων! Δεν υπήρξε δηλαδή κάποιος που να μην έκανε τα χατίρια. Τέτοιον μάγκα δεν είχαμε, δεν μας έτυχε!

- Μίκης Θεοδωράκης:

Έχω την εντύπωση πως δεν είμαι ο κατάλληλος να μιλήσω για τον Μίκη, γιατί του έχω τέτοια αδυναμία και τέτοια αγάπη που εκεί για εμένα τελειώνουν τα πάντα. Ο Μίκης είναι παγκόσμιος, εγώ τον λατρεύω. Ήμαστε τυχεροί που είναι Έλληνας. Και επειδή μου είπατε πως έχετε ένα ραντεβού μαζί του για μια συνέντευξη, θα περάσετε καταπληκτικά! Θα σας πω πως δεν υπάρχει καλύτερος για κουβέντα και ειδικά όταν έχει να κάνει με νέα παιδιά. Θα μείνετε ενθουσιασμένοι. Θα σας πει πράγματα φανταστικά. Έπαιξε την ζωή του κορώνα γράμματα για την αγάπη της πατρίδας από τότε που ήταν 17 χρονών. Πέρα από την μουσική του και η ζωή του είναι ένα τεράστιο βιβλίο. Και όσο κα αν σας φαίνεται παράξενο πάρα την ηλικία του-νομίζω 87- είναι ένας μαγευτικός αφηγητής και η οξύνοια του μυαλού του θυμίζει 20 χρόνο. Δικαιωματικά του ανήκει ο τίτλος του κορυφαίου Έλληνα.

-Ο Γιώργος Νταλάρας σε μια συνέντευξη που μας είχε δώσει για το ιστολόγιο μας, είχε αναφερθεί στον Μίκη Θεοδωράκη λέγοντας πως ήμαστε τυχεροί που ζούμε στην περίοδο που πατάμε το ίδιο χώμα με αυτόν.

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του! Πρόκειται για ότι μεγαλύτερο έχει βγάλει η Ελλάδα από πολλές απόψεις! Και με τα λάθη του, αλλά ξέρετε κάτι; Άνθρωπος είναι, δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει κάνει λάθη στη ζωή του. Έχει πει όμως τόσα πράγματα σωστά, μας έχει δώσει τόσα πολλά, έχει κάνει τόσους αγώνες που θα μπορούσε να έχει βολευτεί και να μην τον απασχολούν πλέον όσα συμβαίνουν γύρω μας. Όμως όχι, αυτός ήταν και είναι πάντα παρών και πάντα μέσα στα πράγματα!

- Θα θέλατε να του μεταβιβάσουμε κάποιο μήνυμα όταν βρεθούμε με το καλό;

Όχι, όχι γιατί όταν βρισκόμαστε συνέχεια τσακωνόμαστε (γέλια)!!!

- Μάριος Τόκας:

Δυστυχώς ο Μάριος έφυγε νωρίς. Ήταν ένας πολύ καλός και σπουδαίος άνθρωπος με φοβερή αγάπη για την μουσική και με ευαισθησίες. Πέρα από συνεργάτες ήμασταν και πολύ καλοί φίλοι από τα παλιά! Είχαμε ξεκινήσει και είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε πράγματα τελείως διαφορετικά αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε.

- Γιάννης Ρίτσος:

Κατά την προσωπική μου άποψη ίσως ο μεγαλύτερος ποιητής που έχει βγάλει ο τόπος μας.

- Βασίλης Τσιτσάνης:

Ο Βασίλης ήταν μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα που μαζί με τον Βαμβακάρη τους θεωρώ ως τους πατεράδες του λαϊκού τραγουδιού. Αυτοί το στηρίξανε και το αγαπήσανε. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι όπως ο Παπαϊωάννου, ο Βασίλης όμως δεν παύει να είναι κάτι το ιδιαίτερο!

- Ζαμπέτας:

Τι άλλο να πω για τον Ζαμπέτα; Ήταν ο μοναδικός που δεν έχει γράψει ούτε ένα τσιφτετέλι. Πάντα έλεγε πως αυτά είναι από εκεί, ανατολικά, δεν μας αφορούν. Εμείς έχουμε την δική μας μουσική. Ήταν σαν πατέρας για μένα!

- Θάνος Μικρούτσικος:

Ο Θάνος έχει μια καριέρα πολύ μεγάλη. Σαν άνθρωπος είναι εξαιρετικός. Εγώ και όχι μόνο, πέρασα καταπληκτικά μαζί του. Τα βασικά του προσόντα είναι πως δεν έχει κόμπλεξ και έχει αυτογνωσία. Είναι ένας από τους καλύτερους μουσικούς που έχουμε με μοναδική αισθητική. Θεωρώ πως δεν έχει τρωτά σημεία. Μπαίνει μέσα στο στούντιο και του λέει ένας μουσικός: "Θάνο να κάνουμε αυτό;". Το ακούει και όταν το βρίσκει καλό λέει: "Ε, ρε κάτι ιδέες που έχω….(γέλια)!!!". Και βάζει του μουσικού γιατί δεν έχει κόμπλεξ όπως είπα και πριν. Ξέρει ποιος είναι, που πατάει και που βρίσκεται.

- Καζαντζίδης:

Τον θεωρώ ως κάτι το αφύσικο! Και δεν μιλώ μόνο για τα ελληνικά δεδομένα! Για μένα είναι η μεγαλύτερη φωνή παγκοσμίως. Θα μπορούσε όμως να έχει κάνει και άλλα φοβερά πράγματα.



Η συνέντευξη έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο. Ως επιδόρπιο το πιο μικρό μέλος της Λ.Ο.Γ. η Έφη Παληγιάννη έπαιξε στο πιάνο το τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου “Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη”.

Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια Μητροπάνου για την ζεστή φιλοξενία και τους ευχόμαστε να είναι υγιείς και ευτυχισμένοι.

Υ.Γ. Η αποθέωση ήταν πως όταν μπήκαμε στο αυτοκίνητο για να φύγουμε ο σταθμός 103,7 που έτυχε εκείνη την στιγμή να ήμαστε συντονισμένοι έπαιζε την Ρόζα!!! Απίστευτο και όμως αληθινό μάρτυρες το Ηρούλι και η Έφη.
Επιμέλεια: Jim Adams, Penthesilia