Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

24.11.15

ΚΟΤΣΥΦΙΑ!! Με αγάπη για την Λύδια και τον Δαμιανό, μέρος πέμπτο.

Αγαπητά μου μικρά φιλαράκια Δαμιανέ και Λυδία καλημέρα και όχι μόνο! Θυμόσαστε που σας είχα μιλήσει σε κάποιο προηγούμενο γράμμα μου για τη φιλο-σοφία; ε! λοιπόν η κόρη μου η Σοφία μου είπε να σας πω ότι το μόνο που χρειάζεται για να γίνουμε καλοί φιλόσοφοι είναι η ικανότητα ν' απορούμε και να θαυμάζουμε, όλα τα μικρά παιδιά την έχουν αυτή την ικανότητα, αυτό είναι ξεκάθαρο. Μέσα σε λίγους μήνες αναγκάζονται να βγουν έξω από την κοιλιά της μάνας τους και ν' αντιμετωπίσουν μια εντελώς καινούρια πραγματικότητα. Απορούν, λοιπόν διαρκώς, έτσι κι εσείς φαντάζομαι πως έχετε πάρα πολλές απορίες, είσαστε όμως τυχερά παιδιά γιατί έχετε τον παππού και τη γιαγιά που σας λύνουν πολλές από τις απορίες σας, έτσι δεν είναι; σήμερα προτού σας παρουσιάσω τον φίλο μου τον Κότσυφα θα σας μιλήσω για ένα όμορφο ποίημα που έγραψε ένας πολύ σημαντικός Έλληνας ο Κωνσταντίνος Καβάφης, αλήθεια παιδιά τι γνωρίζετε εσείς για τον Καβάφη; Το ποίημα έχει τον τίτλο ''Ιθάκη''

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μεν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
Και τώρα ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσω το φιλαράκι μου τον Κότσυφα, εντωμεταξύ έχω ένα πολύ καλό φίλο που το όνομά του είναι Πούφ!!!!!!!!! και μένει στην περιοχή του ονείρου! στον κήπο του υπάρχει μια οικογένεια από Κοτσύφια, το πρώτο κοτσύφι είχε παρουσιαστεί το 2004 επειδή βρήκε φιλόξενο περιβάλλον στον κήπο του Πούφ παρέμεινε εκεί, τον επόμενο χρόνο έφερε και την Κοτσυφίνα του και τον επόμενο χρόνο η οικογένεια των Κοτσυφιών αριθμούσε 5! μέλη, με τα χρόνια η οικογένεια μεγάλωνε και αυτή τη στιγμή αριθμεί 12 μέλη. Τις φωλιές τους τις έχουν στην ελιά που υπάρχει στον κήπο του Πούφ, πριν ένα χρόνο ο Πούφ αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα, ένας φίλος του που το όνομά του είναι Φιλοκτήτης όταν τον επισκέφτηκε του είπε πως η ελιά ήθελε κλάδεμα!!!!!!!! ο Πούφ ανάφερε στον ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ το πρόβλημά του κι εκείνος επειδή είναι άνθρωπος που αγαπάει τα δένδρα και τα πουλιά του είπε πως δεν υπήρχε κίνδυνος γιατί το κλάδεμα θα γινόταν την ώρα που τα πουλιά θα έλειπαν και θα ήταν πάρα πολυ προσεκτικός στο κλάδεμα ώστε να μην πειραχτούν οι φωλιές των πουλιών. Αυτό και έγινε, αν κάποια στιγμή συναντήσετε αυτόν τον ευγενικό κύριο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗ να του πείτε ένα μεγάλο ευχαριστώ, από πληροφορίες που έχω νομίζω πως έχει κι αυτός δυο η τρία εγγονάκια, δε γνωρίζω πιο πολλά για να σας πω παρα μόνο πως τα εγγονάκια του θα πρέπει να είναι πολύ τυχερά που έχουν αυτόν τον παππού. 
Σας χαιρετώ με σεβασμό και αγάπη ο Ιδαλγός Ουρανοδρομέας.
Το αρσενικό είναι ολόμαυρο, με εξαίρεση το κίτρινο ράμφος και τον κίτρινο δακτύλιο γύρω από τα μάτια, ενώ το ενήλικο θηλυκό και τα νεαρά πουλιά έχουν σκούρο καφέ φτέρωμα. Αυτό το είδος αναπαράγεται στους κήπους ή στα δάση, κατασκευάζοντας μία τακτοποιημένη, καλλυμένη με λάσπη και με σχήμα μπολ φωλιά. Είναι παμφάγο, τρώγοντας μία μεγάλη ποικιλία από έντομα, γεωσκώληκες, καρπούς και φρούτα. Έχει μήκος 23 με 29 εκατοστά, μακριά ουρά και βάρος 80 με 120 γραμμάρια. Το αρσενικό έχει πολλά διαφορετικά μελωδικά καλέσματα.
Και τα δύο φύλα έχουν περιοχές όσον αφορά την περιοχή αναπαραγωγής, με χαρακτηριστικές επιδείξεις απειλών, αλλά είναι πιο αγελαία κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης και στις περιοχές διαχείμασης. Τα ζευγάρια θα μείνουν στην περιοχή τους όλο το χρόνο αν η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Υπάρχουν πολλές λογοτεχνικές και πολιτιστικές αναφορές σχετικά με το είδος, συχνά σχετιζόμενες με το τραγούδι του.
Ανιχνευτής: Ιδαλγος Ουρανοδρομέας.

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ! Με αγάπη για την Λυδία και τον Δαμιανό μέρος τρίτο.

Νά 'μαστε πάλι! Καλημέρα στα δυο υπέροχα αδελφάκια, στον Δαμιανό και στην Λυδία, σήμερα παιδιά θα σας παρουσιάσω το χελιδόνι, πριν όμως σας μιλήσω για το χελιδόνι και το οικόσημο με τα χελιδόνια θα σας πω δυο λόγια για την φιλο-σοφία! Ένας από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, δηλαδή από τους προγόνους σας, που έζησαν πριν από δυο χιλιάδες χρόνια και παραπάνω, πίστευε ότι η φιλο-σοφία γεννήθηκε από την απορία και τον θαυμασμό του ανθρώπου. Ο άνθρωπος θαυμάζει κι απορεί τόσο πολύ, ώστε οι φιλοσοφικές ερωτήσεις γεννιούνται από μόνες τους στο μυαλό του. Όταν Λυδία και Δαμιανέ ρωτάτε τον παππού και τη γιαγιά για διάφορα θέματα, εκείνη την ώρα φιλοσοφείτε! ναι έτσι είναι, κάπως έτσι ξεκινάει κανείς το μακρύ ταξίδι της φιλοσοφίας. Πολλοί άνθρωποι απορούν με τον κόσμο, όπως απορούν και με το λαγουδάκι που ο ταχυδακτυλουργός τραβάει μέσα από ένα άδειο καπέλο. Εδώ θα σταματήσω τα περι φιλο-σοφίας αφού πρώτα σας ενημερώσω πως υπάρχει ένα καταπληκτικό βιβλίο του  Jostein Gaarder με τίτλο ''Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ'' που πρέπει κάποια στιγμή αργότερα, όταν πάτε στο γυμνάσιο, να το διαβάσετε, γι' αυτό να θυμίστε στον παππού σας  να το αγοράσει. Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω όπως προείπα για το χελιδόνι και το οικόσημο που έχει κάποιος δικός μου φίλος. Αυτός ο φίλος μου που τον ονομάζουν Πεπέ! πριν 38 χρόνια είχε γνωρισθεί κάποιους φίλους από μια μακρινή χώρα που την λένε Νότια Αφρική, αλήθεια παιδιά πως τα πάτε με την γεωγραφία; μήπως γνωρίζετε που βρίσκεται η Νότια Αφρική; έλεγα λοιπόν πως όταν γνώρισε αυτούς τους υπέροχους φίλους σκέφτηκε, επειδή τους αγαπούσε πάρα πολύ, να τους ονομάσει χελιδόνια!!!!!!!!!!! ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν επειδή και τα χελιδόνια έρχονται από την Αφρική, και όπως τα χελιδόνια έρχονται, μένουν λίγους μήνες και μετά φεύγουν για να ξαναεπιστρέψουν, έτσι και οι φίλοι του Πεπέ ερχόντουσαν, έμεναν λίγες μέρες, έφευγαν και ξαναγύριζαν, να λοιπόν γιατί ο Πεπέ αποφάσισε να επιλέξει για οικόσημό του τα χελιδόνια. Σας χαιρετώ με σεβασμό και αγάπη ο Ουρανοδρομέας Ιδαλγός.
Γνωρίστε τα χελιδόνια
Υποδεχτείτε τα φτιάχνοντας μια φωλία!
Είναι όλα τα χελιδόνια ίδια; ΟΧΙ!
Στην Ελλάδα συναντάμε 5 διαφορετικά είδη χελιδονιών: Τι τρώνε; Μικρά έντομα όπως κουνούπια και μύγες! Μάλιστα, οι γονείς για να ταΐσουν τα μικρά τους, ετοιμάζουν σβόλους που ο καθένας αποτελείται από περισσότερα από 50 έντομα!

Από που έρχονται;

Τα χελιδόνια διανύουν περίπου 10.000 χλμ για να έρθουν σε μας. Ξεκινούν από την Αφρική (νότια της Σαχάρας) σε μεγάλα σμήνη για να φτάσουν εδώ την άνοιξη;. Το ίδιο μεγάλο ταξίδι κάνουν και το φθινόπωρο, όταν φεύγουν από την Ελλάδα. Συνολικά δηλαδή μπορεί να ταξιδεψουν περίπου 20.000 χλμ για να έρθουν εδώ και να επιστρέψουν στην Αφρική!

Φωλιές

Τα 4 από τα 5 είδη φτιάχνουν τη φωλιά τους από πηλό (λάσπη) ενώ μόνο το ένα (το οχθοχελίδονο) ανοίγει τρύπες στο έδαφος συνήθως εκεί που υπάρχει νερό. Μαζεύουν μικρά κομμάτια λάσπης από κάποιο κοντινό σημείο και τους μεταφέρουν εκεί που θέλουν να χτίσουν τη φωλιά τους. Χρειάζονται 700 - 1500 σβόλους για την κάθε φωλιά. Το «χτίσιμο» μπορεί να κρατήσει από 3 έως 16 ημέρες!!!

Μα καλά, δεν κουράζονται;!

Το μεγάλο ταξίδι των χελιδονιών διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Πριν ξεκινήσουν από την Αφρική, πρέπει να είναι γεμάτα ενέργεια, δηλαδή να έχουν φάει πολλά πλούσια μυγογεύματα! Εξάλλου, ένα τέτοιο ταξίδι απαιτεί αρκετές στάσεις για ξεκούραση, νερό και φαγητό.

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν στο ταξίδι τους;

Διάσχιση της θάλασσας. Ξεκινούν λοιπόν για το μακρύ ταξίδι τους. Δυστυχώς, πρέπει να διανύσουν το Αιγαίο, δηλαδή μια μεγάλη απόσταση που καλύπτεται κυρίως από θάλασσα. Τα χελιδόνια χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να διασχίσουν τη θάλασσα, διότι αν κουραστούν και δε βρίσκεται κάποιο νησάκι κοντά τους να ξεκουραστούν θα πέσουν στη θάλασσα και θα πνιγούν.
Μέσα σ'αυτή τη τεράστια απόσταση που διανύουν τα χελιδόνια κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν προβλήματα που κάνουν το ταξίδι τους πιο δύσκολο.
Σκεφτείτε ότι πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα με αρπακτικά πουλιά, καταιγίδες και δυνατούς ανέμους. Πρέπει να διασχίσουν τεράστιες ερήμους όπως τη Σαχάρα και απέραντες θάλασσες όπως το Αιγαίο. Η λίστα με τις δυσκολίες δε σταματά όμως εδώ, πολλά από τα μέρη που θα μπορούσαν να ξεκουραστούν έχουν καταστραφεί ή ρυπανθεί με αποτέλεσμα πολλά από τα χελιδόνια να μη τα καταφέρουν, αλλά ακόμη και αυτά που φτάνουν στο προορισμό τους συναντούν όλο και λιγότερα μέρη που θα μπορούσαν να φωλιάσουν.
"Δύσκολα τα πράγματα" εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι?

Ποια είναι η σχέση του ανθρώπου με τα χελιδόνια;

Από παλιά οι άνθρωποι είχαν συνδυάσει την άφιξη των χελιδονιών με την άνοιξη. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να καταλάβουμε γιατί τα χελιδόνια είναι τόσο αγαπητά στους ανθρώπους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό... Κάντε έναν απλό υπολογισμό: ένα μικρό χελιδόνι σε μια μπουκιά τρωει παραπάνω από 50 κουνούπια και μύγες! Φανταστείτε πόσα έντομα τρωει μια χελιδονοοικογένεια με 3 - 6 μικρά σε μία ολόκληρη ημέρα!!! Τι θα γινόταν αν δεν ερχόντουσαν τα χελιδόνια μια χρονιά;;

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν εμείς γι' αυτά;

  • Φτιάχνουμε και τοποθετούμε ταΐστρες και ποτίστρες
  • Προσέχουμε και δε ρυπαίνουμε τους ανοιχτούς χώρους που επισκεπτόμαστε
  • Οργανώνουμε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των κοντινών μας πάρκων
  • Φτιάχνουμε φωλιές και τις τοποθετούμε σε σημεία όπου οι άνθρωποι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση
  • Προσπαθούμε να κάνουμε το σχολείο ή την αυλή του σπιτιού μας όσο πιο φιλόξενη για τα μικρά πουλιά
  • Ενημερώνουμε τους φίλους και την οικογένεια μας για τα προβλήματα αυτά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους
  • Ιωάννα Κοντοζήση.
  • Ανιχνευτής: Oυρανοδρομέας Ιδαλγός.