Life for Life
"Το θαύμα δεν είναι πουθενά
παρά κυκλοφορεί μέσα
στις φλέβες του ανθρώπου!!!"


"Στης σκέψης τα γυρίσματα μ’ έκανε να σταθώ
ιδέα περιπλάνησης σε όμορφο βουνό.
Έτσι μια μέρα το ’φερε κι εμέ να γυροφέρει
τ’ άτι το γοργοκίνητο στου Γοργογυριού τα μέρη !!!"


ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ
Εμείς στο χωριό μας έχουμε ακόμα αυλές. Εκεί μαζευόμαστε, αμπελοφιλοσοφούμε,
καλαμπουρίζουμε, ψιλοτσακωνόμαστε μέχρι τις... πρώτες πρωινές ώρες! Κοπιάστε ν' αράξουμε!!!
-Aναζητείστε το"Ποίημα για το Γοργογύρι " στο τέλος της σελίδας.

5.8.15

Βιβλιοθήκες, Βιβλιοθήκες, Βιβλιοθήκες Παιδεία, Παιδεία, Παιδεία.


Μία ολόκληρη βιβλιοθήκη από την Αμερική στην Τήλο


Φίλες και Φίλοι καλησπέρα το μενού σήμερα έχει βιβλιοθήκεςEmojiEmojiEmojiEmojiEmojiμεγάλος ο έρωτάς μου για τις βιβλιοθήκες και φυσικά απεριόριστος ο σεβασμός για όσους προσφέρουν στη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης και στη συγκεκριμένη περίπτωση στον Αμερικανό συγγραφέα Τζέιμς Πάτερσον. Σκέφτομαι πως υπάρχουν ευθύνες για τους πολίτες αν π.χ. δεν φοράνε τις ζώνες τους όταν οδηγούν, κανονικά αυτό θα έπρεπε να είναι θέμα παιδείας και όχι θέμα προστίμων. Αν όμως σ' ένα χωριό οι κάτοικοι και ειδικότερα οι πλέον αρμόδιοι, όποιοι και αν είναι, κρατούν τη βιβλιοθήκη του χωριού κλειστή πιο θα πρέπει να είναι το πρόστιμο γι' αυτούς τους παραβάτες-ανεγκέφαλους; Επίσης μήπως θα έπρεπε να υπάρχει πρόστιμο και για τους πολίτες; όταν π.χ. ο Γκοτζιό περνάει 7 με 8 ώρες στο καφενείο παίζοντας μπιρίμπα και δαγκωτό αν γνώριζε πως θα έχει το αντίστοιχο πρόστιμο μ' αυτό της ζώνης εσείς τι λέτε δεν θα πέρναγε τις μισές ώρες στη βιβλιοθήκη; Θα μου πει κάποιος πως αυτά τα πράγματα δεν γίνοντε με πρόστιμα αλλά με περισσότερη παιδεία, θα συμφωνήσω απόλυτα, το θέμα είναι πως δεν πρόκειται να μας παρέχουν ποτέ περισσότερη παιδεία γιατί τότε δεν θα είναι δυνατόν να μας δουλεύουν ψιλό γαζί, όπως π.χ. ο λαός να ψηφίζει ΟΧΙ και να του λένε οκ εγώ κατάλαβα πως με το ΟΧΙ που είπες εννοούσες ΝΑΙ!!!!!!!!!!!! και συνεχίζω σα να μην έγινε τίποτα. ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ αυτό είναι το τρίπτυχο αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τα δεσμά μας. Η σημερινή μέρα είναι πάρα πολύ ξεχωριστή για τους Έλληνες πολίτες, μήπως γνωρίζει κάποιος το γιατί; Σοφέ Γεώργιε σ' ευχαριστώ που μου το ξαναθύμισες.
1) Ο Αμερικανός συγγραφέας δίνει κάθε χρόνο πολλά χρήματα για αποστολή βιβλίων σε σχολεία και ίδρυση βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο.
Αφωνοι έμειναν οι είκοσι έξι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τήλου, όταν στο τέλος της σχολικής χρονιάς τους ανακοίνωσαν ότι ένας συγγραφέας από την άλλη άκρη του Ατλαντικού θα τους δωρίσει μια βιβλιοθήκη. «Τους θύμισε περισσότερο παραμύθι», σχολιάζει στην «Κ» η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, που δεν κρύβει τη συγκίνησή της για την ευαισθησία του Τζέιμς Πάτερσον να μεριμνήσει για τους κατοίκους του ακριτικού νησιού.

Ο Αμερικανός συγγραφέας, του οποίου οι πωλήσεις βιβλίων έχουν ξεπεράσει τα τριακόσια εκατομμύρια αντίτυπα, έχει ξεκινήσει μια πραγματική σταυροφορία για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού και την προώθηση της φιλαναγνωσίας διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό δίνει ετησίως εκατοντάδες δολάρια για την αποστολή βιβλίων σε σχολεία και την ίδρυση βιβλιοθηκών ανά τον κόσμο. Στον χάρτη του προσθέτει τώρα και το ελληνικό νησί, όπου θα διαθέσει μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του νέου του βιβλίου «Η εξέγερση των ζώων», που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή από τις εκδόσεις Bell, στο Α΄ Διθέσιο Δημοτικό Τήλου. «Δώστε στα παιδιά βιβλία να διαβάσουν, το ένα βιβλίο θα τους οδηγήσει στο επόμενο», ισχυρίζεται σε συνομιλία του με την «Κ» ο κ. Πάτερσον. «Είναι σχεδόν αδύνατον για τα παιδιά να ολοκληρώσουν την εγκύκλιο εκπαίδευση, αν δεν έχουν στο μεταξύ γίνει επαρκείς αναγνώστες» συμπληρώνει, «χωρίς εκπαίδευση δεν θα μπορέσουν να βρουν μια καλή δουλειά, να γίνουν ενημερωμένοι πολίτες, να επιτύχουν στη ζωή τους. Η ανάγνωση είναι ο θεμέλιος λίθος για όλα». «Ας διαβάζουν ό,τι τους αρέσει, όσο πιο πολύ διαβάζουν άλλωστε, τόσο θα προχωρούν σε πιο απαιτητικά αναγνώσματα». Ο ίδιος διατηρεί τον ιστότοπο readkiddoread.com, που προτείνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς μεθόδους για να καλλιεργήσουν τη φιλαναγνωσία στα παιδιά. Επίσης, εγκαινίασε την πρωτοβουλία College Book Bucks, έναν διαγωνισμό για υποψηφίους για το κολέγιο που διαγωνίζονται για το βιβλίο που τους ενέπνευσε και επιβραβεύονται με χρηματικό έπαθλο που προορίζεται για αγορές βιβλίων σχετικών με τις σπουδές τους. Μόνο για τον σκοπό αυτό έχει δώσει τα τελευταία τρία χρόνια 170.000 δολάρια, ενώ έχει αποστείλει κούτες με βιβλία σε 400 σχολεία των ΗΠΑ, πάνω από 200.000 βιβλία σε στρατευμένους και το 2013 πάνω από 1.000.000 δολάρια υποτροφίες σε φοιτητές παιδαγωγικών.

Η δωρεά πάντως στο ελληνικό νησί τη δεδομένη στιγμή αποκτά ιδιαίτερη αξία. «Ο πληθυσμός μας συνεχώς αυξάνεται λόγω της κρίσης», εξηγεί η κ. Καμμά, «οικογένειες με καταγωγή από την Τήλο αποφασίζουν να παλιννοστήσουν για να εξασφαλίσουν έναν καλύτερο τρόπο ζωής ή έστω τα απαραίτητα για την επιβίωση». Ετσι, οι φετινοί 26 μαθητές του Δημοτικού θα γίνουν 30 τον Σεπτέμβριο, εποχή που η βιβλιοθήκη θα είναι έτοιμη. Συνολικά, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης οι μαθητές ξεπερνούν τους 70. «Το γυμνάσιο και το λύκειο διέθεταν βιβλιοθήκη, η οποία έχει και μεγάλη ζήτηση» επισημαίνει η δήμαρχος, «τα παιδιά εδώ έχουν λίγες διεξόδους, ειδικά τον χειμώνα». Η δημοτική αρχή δίνει αγώνες, αλλά τα μέσα είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα. «Χτίσαμε γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ, εγκαινιάσαμε μαθήματα χορού και ζίου ζίτσου», αναφέρει η ίδια, «αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες επιθυμίες των παιδιών, όπως μαθήματα μουσικής, που δεν έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε». Η ίδια, κόρη και εγγονή δημάρχων, θυμάται ότι το νησί ανέκαθεν επιβίωνε χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. «Πάντοτε μόνοι μας στήναμε τα σχολεία και τα ιατρεία».
Έντυπη Καθημερινή.
2) ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΞΣΤΡΑΤΕΊΑ

200.000 παιδιά και γονείς επωφελήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια από τις καλοκαιρινές εκστρατείες για την προώθηση της ανάγνωσης και δημιουργικότητας του Future Library. Αυτό έγινε σε όλη την Ελλάδα από την ορεινή Ραψάνη, τη Λέρο, έως την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και σε άλλες 140 βιβλιοθήκες.
Με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ενισχύσαμε τις υποδομές των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών και τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Το σημαντικότερο όμως ήταν οτι βοηθήσαμε στη καλλιέργεια κουλτούρας βιβλιοθήκης: δηλαδή τα παιδιά, οι νέοι, οι γονείς να εντάξουν στην καθημερινότητα τους την τοπική τους βιβλιοθήκη.
200.000 παιδιά και γονείς, οι αυριανοί χρήστες της ΕΒΕ
Φανταστείτε την ιστορία ενός 12-χρονου που συμμετέχει στις δράσεις μας απο την πρώτη καλοκαιρινή εκστρατεία. Αναδείξαμε τις δημιουργικές του δεξιότητες. Φυτέψαμε τον σπόρο της ανάγνωσης. Το 2017, ως αυριανός χρήστης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) θα έρθει το ΚΠΙΣΝ, είτε ως ερευνητής, είτε ως χρήστης της δημόσιας βιβλιοθήκης και θα δώσει πίσω πολλαπλάσια οφέλη τόσο στη βιβλιοθήκη όσο και στον τόπο.
“Να στηρίξουμε τους θεσμούς της χώρας μας”, ηταν τα λόγια του προέδρου του ΔΣ του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλου, που ενέπνευσαν το Future Library και σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε: “… πρέπει να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε τους θεσμούς της χώρας μας δηλαδή της ίδια μας της ιστορίας. Αυτό δεν αποτελεί απλά και μόνο θέμα επιλογής είναι υποχρέωση όλων μας να συνεισφέρουμε σε ένα καλύτερο αύριο.”
Η ΕΒΕ συνειδητοποιεί σήμερα τα οφέλη της καλοκαιρινής εκστρατείας και την εντάσσει στις προτεραιότητες της. Αυτό ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Future Library γιατί καταφέραμε να βάλουμε τις σωστές βάσεις για την συνέχεια αυτής της σημαντικής δράσης. Σήμερα ξεκινάει η 4η καλοκαιρινή εκστρατεία και εύχομαστε στην ΕΒΕ και σε όλες τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες του δικτύου μας καλή δύναμη.
Επιμέλεια Ανάρτησης Ενδυμίωνας.
Υ.Γ. Μακάρι να γινόταν και μια εξτρατεία στο Γοργογύρι Τρικάλων.